Samtaler skaper tillit og øker produktiviteten
Kommunikasjon øker forståelsen mellom folk. Forståelse øker tryggheten, dermed vokser også produktiviteten. Slik kan en enkel forklaring på begrepet «inkluderingsledelse» se ut.
Ledelsesformen blir praktisert ved Skruefabrikken i Kristiansand. Staben favner rundt 15 nasjoner, og bedriften tar også inn folk som har hull i cv-en etter soning gjennom attføringsbedriften Varodds "Ny start"-prosjekt. Nav Eures har lagt til rette for inntak av arbeidstakere fra EU/EØS-området. Et godt klima i bedriften er avgjørende for at folk ikke skal ramle av lasset og kompetanse skal lekke ut i et bunnskrapt arbeidsmarked. Administrerende direktør Øystein Holtes viktigste verktøy er kommunikasjon. Ansatte med noe på hjertet må komme til ham - og prate.
- Det gir meg mulighet til å gjøre noe med saken. Hvis jeg ikke hadde brukt så mye tid som jeg gjør på å snakke med dem, hadde jeg gått glipp av veldig mye nyttig informasjon.
Han er opptatt av samtalen som relasjonsbygger. Ved å snakke sammen om det som opptar en, inkluderer og styrker man på samme tid.
- Folk liker å snakke om forholdene hjemmefra, og det er alltid spennende å høre om arbeidsforholdene de er vant til. Innholdet i begrepet inkluderingsledelse er jo veldig viktig. Alle har opplevd å komme til en plass og ikke føle seg hjemme, ingen liker å føle seg ekskludert.
Informasjon over alt
Praten blant de ansatte skal i størst mulig grad foregå på samme språk, og de ansatte blir oppfordret til å lære norsk. I tre år har Skruefabrikken finansiert norskkurs.
- Kursingen foregår på fritiden, så vi tvinger ingen. Likevel er det ingen blant oss som snakker alle de språkene som er representert, og det er viktig at alle kan snakke sammen.
Skruefabrikken har også utstrakt bruk av flatskjermer omkring på området. Nyheter om blant annet nyansettelser, nye ordrer, feil i produksjonen og forespørsler om overtidsjobbing ruller kontinuerlig over skjermene.
- Vi fant ut at de jevnlige allmøtene fungerte dårlig til dette. Det var vanskelig å formidle oppdatert informasjon til samtlige ansatte på alle skift. Nå blir informasjonen presentert hele tiden.
Informasjon blir også gitt via fadderordningen. Nyansatte skal ha en spesiell person de kan forholde seg til når de lurer på noe. Ordningen varer så lenge det er behov for det.
Ønsker velkommen
Bedriften oppmuntrer også folk til å treffes for å ha det moro etter arbeidstid. Hver uke har de et eller annet sosialt arrangement.
- Det er jo svært ulønnsomt å bruke tid og penger på å lære opp folk som blir demotiverte av ulike grunner og slutter etter et halvt år. Vi har for eksempel opplevd at folk har lengtet hjem til familie og fedreland. Noen har slitt med savn mens de har jobbet med den usikre prosessen å få til familiegjenforening. Fra bedriftens side arrangerer vi derfor for eksempel rafting, gokart og bowling. Vi setter opp en plan som viser at det skjer et eller annet hver uke. Håpet er at dette skal bidra til at folk blir bedre kjent og får mer lyst til å treffes på fritiden.
Underveis i intervjuet har direktøren hentet kaffe i kantina, nikket og smilt til de som passerer på utsiden av den åpne kontordøren og bekymret seg en tanke for luften som strømmer ut av viften over møtebordet. Den er kanskje for kald for gjesten…