Omstilling angår alle
Sammen med professor Steen Hildebrandt i Århus og konsulent Søren Brandi i Fåborg i Danmark, har han nettopp utgitt en liten bok om endringsledelse.
Omstilling berører alle
- Vi mener alle bør ha kunnskaper om endringsledelse og kjenne til de viktigste sidene ved omstillingsledelse. Det er gjennom tidene blitt fortatt mye forskning på endringsledelse, og mange erfaringer er trukket. Vi har forsøkt å samle noen teorier og modeller - og anbefalinger - omkring omstillingsledelse, og samtidig ta høyde for den kompleksiteten som preger både store og små endringer. Vi ser ingen enkle veier, men gjennom å systematisere forskning og erfaring, tror vi at vi har funnet fram til ting som vil være til nytte og hjelp for spesielt det store antallet mellomledere, gruppeledere og tillitsvalgte som involveres i endrings- og omstillingsprosjekter, sier Nordhaug.
Teamånd og motivasjon
- For tidligere var større endringer for unntakene å regne i både privat og offentlig sektor?
- Ja, stabilitet ble sett på som det normale. Og det er ikke så mange årene siden, heller. Men i dag skjer det nærmest kontinuerlige omstillinger, som berør alle ansatte på en eller anen måte, hele tiden. Med endring som permanent tilstand er det viktig at ledelsen vet hva den gjør, når den driver endringsledelse. Her må det foregå et omfattende arbeid på forhånd for å definere endringene, omfanget, tids- og annen ressursbruk og hvor endringen skal lede. De må finne milepæler underveis og identifisere problemområder og legge en kommunikasjonsstrategi. Ledelsen må være tilgjengelig og kunne ta i bruk den teamånd og motivasjon som finnes, belønne de som trekker i riktig retning og være tilgjengelig, åpen og ærlig, forteller han.
Modeller og erfaringer
- Høres ikke det temmelig opplagt ut?
- Jo, men for ikke mange årene siden offentliggjorde Harvard Business Review en undersøkelse som konkluderte med at 70 prosent av alle større endringsprosjekter mislykkes i forhold til ledelsens forhåndsbestemte suksesskriterier. 70 prosent av disse igjen skyltes manglende endringsledelse. Det mest interessante med denne undersøkelsen er at når det går galt, så er det ledelsen som svikter. Det er derfor mange ledere som er på utkikk etter brukbare verktøy for å få en endring til å bli en suksess. Jeg skal ikke si vi er de første til å ville gi dem det, men jeg tror vi har funnet fram til noen redskaper, bygget på modeller og erfaringer gjennom mange år i arbeid med prosesser i organisasjoner, som passer til den måten virksomheter ledes på her i Skandinavia, påpeker Nordhaug.