138297881_penge.jpg

Lær deg å forebygge

Publisert: 21. september 2007 kl 14.55
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.24

Han har nettopp utgitt boken «Økonomisk kriminalitet - avdekking, gransking og forebygging» på Universitetsforlaget.

Suksesskriterium

Olsen er økonom, jurist og statsautorisert revisor og til daglig høyskolelektor ved Høgskolen i Sør-Trøndelag, avdeling Trondheim Økonomiske Høgskole. Han har i mer enn 10 år arbeidet med hvordan virksomheter kan sikre seg mot økonomisk kriminalitet, og hvordan ledere bør håndtere dette. Nå er erfaringene fra disse årene blitt til en bok.

- Det å disponere betydelige pengesummer oppfattes av mange som et kriterium på suksess, og enkelte mennesker er derfor tilbøyelige til å bryte rettsregler, regnskapsregler og etiske normer for å komme i besittelse av midler. Men dette må - og kan - virksomhetene forebygge, understreker Olsen.

En bevisstgjøring

- Økonomisk kriminalitet fører til store skadevirkninger for virksomhetene, for enkeltmennesker og for samfunnet. Å kunne beskytte sine ressurser og verdier oppnås ikke uten spesielle tiltak. Målet med boken min er nettopp å peke på trusler, hvordan de kan avdekkes og hvordan de bør granskes, samt bidra til bevisstgjøring og gi veiledning til styremedlemmer og ledere som i praksis møter ulike former for økonomisk kriminalitet, og mistanker om slikt. Jeg har lagt vekt på å synliggjøre en praktisk fremgangsmåte som sikrer betryggende håndtering av slike saker, fra mistanke oppstår til gransking er gjennomført og forbedringstiltak iverksettes i virksomheten, påpeker han.

Omfattende problem

Saken fortsetter under annonsen

Når det avdekkes slik kriminalitet, fører det alltid til usikkerhet i ledelsen og uro i organisasjonen, noe som kan gå ut over arbeidsmiljø, effektivitet og måloppnåelse. Det skaper urettferdighet og tragiske personlige konsekvenser for dem som rammes og ellers involveres, og til sist høyere kostnader for alle i samfunnet. Uten å kunne tallfeste hvor stort omfanget av økonomisk kriminalitet i Norge er, burde det ikke være noen tvil om at problemet er omfattende og tallene - og tapene - lett blir store. Alle, men spesielt ledere og styremedlemmer i virksomhetene, må hele tiden være bevisst på faren for økonomisk kriminalitet og være i forkant for å forebygge og avdekke slike forhold, sier Olsen.

Politiet og Økokrim

Selve granskingsdelen er også viktig, men dette blir sjelden en helt intern prosess, mener han.

- Nei, i etterforskningssammenheng er det regler for hva som tillates ført som bevis i en rettslig behandling av saken, hva som er lovlige granskingsmetoder og andre forhold som gjør at det ut over innhenting av dokumentasjon, kan være best å politianmelde forholdet før den interne granskingen er fullført. Politiet vil helst ha mulighet til å komme på banen så snart som mulig, om de ønsker å etterforske en sak. I forhold med betydelig økonomisk kriminalitet bør Økokrim konsulteres før man iverksetter omfattende, interne undersøkelser, understreker han.