edgar_valdmanis.jpg

Kom deg ut av komfortsonen

Publisert: 7. januar 2011 kl 09.23
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.24

Tanken om at nettverk er viktige utover å løse enkle problem i hverdagen begynner imidlertid å få innpass også i Norge.

Poenget er at man må gå aktivt inn for å bygge sine nettverk, sier markedsdirektør i Den Norske Dataforening – og deltids foredragsholder – Edgar Valdmanis.

Han har blant annet em MBA fra Edinburgh Business School/Heriot-Watt University og har hatt sentrale stillinger i SAS Media, Reso Hotels og Europay Norge.

– Engelskmenn og amerikanere har det enklere, mener han, med sin tradisjon med å presentere eller introdusere hverandre. Dette er på mange måter grunnlaget for nettverksbygging, noe de også er de dyktigste på, sier han.

Har noe å lære

I Norge opplever Valdmanis ofte at en tredjeperson slutter seg til en samtale uten å bli introdusert.

– I den angloamerikanske verden ville ikke det skjedd. Der ville Edgar, you must meet … være noe av det første som ble sagt, og på den måten trekke alle aktivt inn i samtalen. Be a connector er regelen. Det kan norske ledere lære noe av. Noen ganger viser det seg at man ikke har noen felles interesser, så kan man bare drifte unna, men veldig ofte er det fellespunkt som kan være nyttige å ta med videre – jobbmessig eller sosialt – og så er nettverket utvidet, sier Valdmanis.

Saken fortsetter under annonsen

For høye terskler

Han forteller om toppledere som ikke vil stille på sammenkomster hvis det ikke er mange andre toppledere der, også. Valdmanis mener det ikke er bra for nettverksbygging å ha for høye terskler i forhold til hvem man kan snakke med.

– Kanskje innertieren du trenger til er der og da. Og om ikke gullegget legges denne måneden eller dette året, så holder nettverkene seg over tid. Jeg ser ofte at kontakter har skiftet jobb og selskap – kanskje til akkurat hva som er viktig for meg. Da kan kontakten enkelt fornyes ved å si hei og takk for sist og gratulerer med ny jobb, og så videre, Det tar ikke lang tid. Da kan gullegget være lagt, sier Valdmanis.

Nok å si takk

Mange er unnvikende til nettverksbygging fordi de er i tvil om hvordan de skal belønne hjelp.

– Å si tusen takk, dette var bra, er greit nok. Det kan utvides til en blomst eller en bok eller noe fra selskapets giveaways – som er hyggelig å få, om de er bra – eller invitasjon til kundearrangement, billett til konserter eller hva som helst som ikke koster all verden. Alt etter som. Det går også å tipse om noe du vet vil være interessant for kontakten, når du kommer over noe – en nettadresse på en mail, for eksempel. Ikke større enn det. Ingen bør være redde for å bygge nettverk ut fra at det vil kreve noe av dem til enhver tid, enten det er tid til å holde det ved like eller gaver og annet når man har fått hjelp, sier Valdmanis.

Ta deg god tid

Saken fortsetter under annonsen

Han mener det kan være en fordel å organisere visittkort og holde seg oppdatert på hvem som etter hvert er kontakter i nettverket. Valdmanis bruker hukommelsen til å spore endringer og holde kontakten, og han mener det helle ikke bør være uoverkommelig for andre.

– Jeg er dårlig til å organisere, men har rimelig god hukommelse. Da er det ikke så vanskelig å huske navn og ansikter og så søke litt og friske opp minnet når og hvor man snakket med personen sist. Etter hvert som nettverket vokser, kan man begynne å bli selektiv på hvem man vil koble seg mot, men i utgangspunktet bør man være åpen for flest mulig. Som sagt vet du ikke hvem som kan tilføre deg og virksomheten din noe nyttig og utviklende. Ta deg tid og begynn i det små. Prøv deg fram ved å ta kontakt med personer du oppfatter som interessante, er Valdmanis råd.

Søker trygg havn

Holdningene til nettverk har vært i en positiv utvikling gjennom årene. Der folk var skeptiske for tyve år siden, ser de nå verdien av å ha et nettverk, ifølge Valdmanis. Men det er fortsatt langt igjen.

– Vi ikke i nærheten av å ta igjen USAs forsprang på området. Det vil vi kanskje aldri. Der er nettverk svært viktige for verdiskapingen. Ledelse er på mange måter å bygge nettverk. Her i landet søker fortsatt for mange mot personer de kjenner, blant annet når de er på seminarer og andre arrangement, i stedet for å skaffe seg nye kontakter. De søker til en trygg havn. Mange ser fortsatt ikke verdien av å bli igjen ti minutter etter programslutt for å snakke litt ekstra med noen og kanskje finne en kontakt å ta med videre, sier Valdmanis.

Nettverk viktigst

Skrittet fra det kjente til det ukjente er ikke lett å ta, men stadig flere gjør det, og vinner på det. Om ikke øyeblikkelig, så over tid, sier Valdmanis.

Saken fortsetter under annonsen

Han viser til at Jack Welch, den tidligere sjefen i General Electric, svarte slik på et spørsmål fra en student om hva som var viktigst å bruke studietiden på: «Konsentrer deg om å bygge nettverk. Alt annet du trenger å kunne, kan du lære i jobben.»

factbox_97
søn 20.02.2022 23:47
Sjekklisten