138435549_1015b.jpg

Kle deg naken

Publisert: 23. april 2010 kl 16.12
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.24

Om ikke bokstavelig ment, så står lederutvikler Morten Teien på at i hvert fall «rustningen» mange ledere ikler seg for å delta i det de oppfatter som en lederkrig må bort.

Sammen med bedriftsrådgiver Vivi-Ann Hilde i Delta Consulting ledet han de to første dagene av det fire dager lange lederprogrammet «Fra medarbeider til suksessfull leder», som Confex arrangerer i vår om hvordan man skal takle denne ofte vanskelige overgangen.

- Dette er ofte den mest dramatiske endringen for de fleste ledere som nylig har vært en god medarbeider og kollega og busse og delt deres sorger, gleder og avstand til sjefene, sier Teien.

Han legger vekt på rolle i den forbindelse. Lederrollen. Bevisstheten om at man går inn i en ny rolle vil være helt avgjørende om overgangen skal lykkes.

Ekskollegene

Ofte blandes det personlige «jeg» inn i rollen, og det kan gå greit mener Teien, men den nye lederen må være bevisst på at lederstillingen han eller hun nylighet gått inn i er en ny rolle. Målet må være å spille denne rollen så godt som mulig, men det er en rolle.

- Vær åpen og ærlig på det. Si til dine tidligere kolleger at du fortsatt ønsker å ha et nært og godt for hold til dem, men at du av og til må gå inn i rollen som leder og gjøre de tingene som kreves av deg i den rollen. Si at det også gjelder ting du personlig synes er ubehagelig, men som du likevel kommer til å gjøre fordi det ligger til lederrollen du har tatt på deg, sier Teien.

Saken fortsetter under annonsen

Han anbefaler også at du eksemplifiserer dette, for eksempel som at du kanskje må ta på deg lederrollen og si til noen at de ikke gjør en god nok jobb. Og så bør du be medarbeiderne dine om en aksept på dette.

- Egentlig er det så enkelt å unngå å komme i en skvis mellom dine tidligere kolleger og dine overordnede ledere. Så enkelt, men likevel så vanskelig i praksis, viser det seg, sier Teien.

Ledergruppen

Han påpeker at det kan bli ensomt å miste den daglige kontakten med tidligere kolleger, men han har råd mot det: Bruk ledergruppen. Bidra til å skape en sterk ledergruppe. Da må ta av deg rustningen. Den feilen de fleste gjør er å ta på seg en rustning og ikke innrømme at de sliter eller har konkrete problemer. Og det fungerer ikke. Det som virker er å kle seg naken og være åpen og ærlig om problemer og tilkortkommenhet som leder. La imidlertid være å forsøke å forklare alt av problemer. Aksepter at du iblant ikke strekker til. Dette må igjen til for å bygge om en sterk ledergruppe som genuint stiller opp for hverandre.

- For å si det slik: Sover kollegaen din dårlig om natta, så skal du også sove dårlig, sier Teien.

Last ned avisen i pdf og les hele saken.