138437671_1022b.jpg

Inkluderende design - en bruksanvisning:

Publisert: 11. juni 2010 kl 14.36
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.24

- Målet med boken er å senke terskelen for virksomheter som vurderer å benytte inkluderende design i sitt utviklingsarbeid. All erfaring viser at dette er en arbeidsmåte som gir svært gode resultater, sier programansvarlig Onny Eikhaug i designrådet.

- Dette er rett og slett en måte å øke lønnsomheten i norsk næringsliv på, slår hun fast.

En raskere hest

Å involvere brukerne er imidlertid ikke det samme som å spørre brukerne, presiserer hun. Inkluderende design handler om mye mer enn å løse problemer brukerne har. Det handler i stor grad om å løse problemer brukerne ikke alltid vet at de har.

Det sirkulerer et sitat fra Henry Ford som sier mye om dette. Han skal ha uttalt noe i retning av at «hvis jeg hadde spurt folk om hva slags bil de ønsket seg, ville de ha svart 'en raskere hest'».

Dette er ikke mindre sant i dag enn det var for ett hundre år siden, mener Onny Eikhaug. Boken forteller blant annet en historie om hvordan OXO utviklet et nytt litermål for kjøkkenbruk.

- Hvis du spør brukerne, vil de si at de vil ha et litermål hvor det er lett å lese mengden. Det kan du regulere med tykkere streker eller fetere tall eller andre grafiske grep. Men tenk deg hvordan du jobber med litermålet. Du fyller i vann, så må du løfte beholderen eller bøye deg ned for å se nivået i forhold til strekene, og så må du helle ut eller fylle i før du bøyer deg ned igjen. Ingen av brukerne klaget over dette. Designerne som observerte prosessen derimot, så hvor tungvint det var. Derfor utformet de noe ingen hadde bedt dem om, nemlig et litermål med en skala som kunne leses rett ovenfra.

Saken fortsetter under annonsen

Dette er kun et utdrag av en artikkel som sto på trykk i Ukeavisen Ledelse nr. 22, 2010.