Fokuser på økonomi
Stor pågang
Det sier seniorøkonom Lars Erik Sletner i Bedriftsforbundet. Der opplever de et økende trykk fra bedrifter som ønsker råd - på mail eller via telefon - om hvordan de skal forholde seg til de lavkonjunkturene som kommer til å ramme landet - og verden.
- Vi i Bedriftsforbundet har kjørt i gang et kursprogram hvor vi gjennomgår en praktisk «verktøykasse» som småbedriftseieren og lederne kan spille på i disse tider. Kurset «Praktisk jus og økonomistyring» er gratis og åpent for alle småbedriftseiere. Mottakelsen har vært god. Vi planlegger nye kurs på flere steder i landet. For vår del skal ikke småbedriftene gå konkurs eller havne i en økonomisk hengemyr, sier Sletner.
Liten forståelse
Men forutsetningen er at småbedriftseieren får øynene opp for behovet for økonomistyring i virksomheten sin.
- Vanlige årsaker til dårlig økonomistyring kan være for liten tid, dårlige kunnskaper om bedriftsøkonomi, og for liten forståelse for at økonomistyring er avgjørende. Men det er avgjørende. Det er det også i gode tider, men spesielt med de utsiktene næringslivet står foran nå. Det må tas grep og styres bevisst på ulike parametre for at mange virksomheter skal greie å holde hodet over vannet. Det blir en tøff tid for alle. I disse dager skrives det mange spaltemetere om hvilken effekt den internasjonale finanskrisen kan tenkes å ha for norsk økonomi, forteller han.
Gode råd gratis
- Vi kan lese at oljeprisene raser, investeringslysten - innenfor spesielt bygg- og anlegg - bremser kraftig opp, og bedriftsledere planlegger nedbemanning. Hvordan skal du forholde deg til dette som småbedriftseier? Vi lager kurs som gir råd om hva småbedriftseiere kan gjøre for å møte strammere tider. Penger er dyrere enn på lange tider. Finansuroen ute i verden har sørget for ekstra høye pengemarkedsrenter her hjemme. Økte innlånskostnader for norske banker fører til høyere rente for disse, selv med lavere styringsrente fra Norges Bank i høst. Så lenge det ikke er penger i markedet, hjelper det lite hvordan sentralbanken setter sin rente for å styre pengemarkedet og inflasjonen, som er Norges Banks primære styringsmål Dette medfører en refinansieringsrisiko for bedrifter som er i markedet for å låne penger, understreker Sletner.