138359366_0911b.jpg

Bli en livsnavigatør

Publisert: 25. mars 2009 kl 08.54
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.24

- Da drukner du i en tsunami av prosjekter, helt uten muligheter til refleksjon og fordypelse, sier Camilla Kring.

Hun er stifteren av det danske B-samfunnet, en forening som skal ta vare dem av oss som er laget for en annen arbeidsdag enn åtte til fire. Hun vil gjøre oss alle til livsnavigatører og sette oss i stand til å manøvrere oss gjennom tilværelsen på en måte som skaper balanse mellom den produktiviteten som kreves i jobben og den helhetlige livskvaliteten vi trenger for å trives som mennesker.

B for balanse

Utgangspunktet for Camilla Kring er erkjennelsen av at mange mennesker ikke fungerer på sitt beste som A-mennesker, som individer som står opp klokka seks hver morgen og er i full fyr på kontorpulten klokken åtte.

- Mange er B-mennesker fra naturens side. De er ikke laget for å gå på jobb tidlig om morgenen, og derfor er det direkte destruktivt å tvinge dem, fremhever hun.

Likevel er det teser av typen «tidlig opp og tidlig i seng» som gjennomsyrer samfunnet, som om dette er den eneste akseptable verdien.

- Vi får ørene fulle av det fra vi er små, som strenge pålegg og som små rim. Men morgenstund har ikke «guld i mund» for alle. De som tvinges inn i en unaturlig døgnrytme trives dårligere. De kommer ut av balanse og klarer ikke nødvendigvis å yte sitt beste.

Saken fortsetter under annonsen

Derfor står B-en i B-samfunnet først og fremst for «balanse», den likevekten hun mener vi alle kan oppnå i livet hvis vi tar hensyn til vår naturlige rytme.

Arven fra industrien

- Helt siden de første ledelsesteoriene kom, tidlig på 1900-tallet, har det fremstått som viktig å putte menneskene inn i industrisamfunnets mønster. Det var kanskje ikke så rart den gang, for i industrien er produktiviteten best når alle er på plass for å betjene maskinene samtidig. Tradisjonelle industriarbeidere lever av å bruke kroppen sin, ikke av å bruke tankene. Industrisamfunnet på sin side arvet denne døgnrytmen fra bondesamfunnet, hvor det var kuas klokke som styrte arbeidsdagen. I dagens danske og norske kunnskapssamfunn må vi derimot bruke tankene, og vi må gi oss selv anledning til å stå friere med hensyn til å styre vår egen tid. Det handler om å gi B-menneskene anledning til å utnytte det faktum at de er mest effektive sent på dagen, men også om å fortelle A-menneskene at de bør kunne tillate seg å gå på jobb før familien våkner noen dager i uka, og i stedet komme tidligere hjem.

Camilla Kring vil gjøre kunnskapssamfunnets ledere ikke bare til livsnavigatører, men også til det hun kaller «supernavigatører». Det er mennesker som behersker den kunsten det er å navigere seg gjennom hverdagens inferno av muligheter, krav og informasjon.