138430179_1003b.jpg
Å skape gode læringsarenaer i organisasjonene, er først og fremst et tillitsprosjekt, understreker førsteamanuensis Cathrine Filstad.

Å øke læringen i bedriften: Et tillitsprosjekt

Publisert: 27. januar 2010 kl 09.18
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.24

Rådet kommer fra førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI, Cathrine Filstad. Hun forsker på hvordan organisasjoner kan tilrettelegge for og utvikle en sterk læringskultur.

Det har hun gjort i over ti år. Flere bøker har det blitt, og i mars kommer den foreløpig siste: «Organisasjonslæring - fra kunnskap til kompetanse».

Viktig praksis

- Vær bevisst hvor viktig praksisbasert læring er, så den underbygger organisasjonens mål og strategier og øker dens samlede kompetanse og muligheter for innovasjoner. Jeg var i en hvor det foregikk telefonsalg. De ansatte hadde ikke noe imot at en kollega deltok på «medlytt», og kunne gi dem råd og vurderinger om hvordan de greide oppgavene sine. Det mente de at de kunne lære mye av. Hvilket også er helt riktig. Men et sted gikk grensen: Ledelsen ble mislikt som «medlyttere». Om det ble foreslått, ble det betraktet som at den ansatte skulle kontrolleres, forteller Filstad.

Vær tillitskapende

Hun poengterer at det aller viktigste for kunnskapsdeling manglet i denne organisasjonen, hvor alle medarbeiderne, virksomheten selv - etter sine vedtatte mål og strategier - og ledelsen skulle utvikle sin samlede kompetanse, nemlig tillit.

- Du kommer ingen vei med å skulle ta i bruk den enorme kunnskapsbasen som finnes i en organisasjon, og lede den inn mot å styrke den samlede kompetansen i organisasjonen, uten at de ansatte har tillit til at ledelsen gir de ansatte tillit, vil dem vel og gir dem mulighet til å ta ansvar for egne arbeidsoppgaver, sier Filstad.

Saken fortsetter under annonsen

Hun presiserer at læring skjer over alt, til enhver tid. I alle sammenhenger, formelle så vel som uformelle. Alle kan lære noe nytt på jobben hver dag dersom de løser ulike type arbeidsoppgaver og ikke gjør de samme rutineoppgavene hver dag.

Filstad understreker imidlertid at ikke all kunnskapsutvikling gjennom arbeid er i tråd med virksomhetens mål og strategier. Ikke alt støtter opp under organisasjonen. I noen tilfeller kan den uformelle læringen være direkte destruktiv.

Suksesskriteriene

For å få til et kontinuerlig fokus på læring og kunnskapsutvikling i din organisasjon, kan det settes opp et sett suksesskriterier som bør være på plass for at grunnlaget for en sterk læringskultur skal kunne bli dannet - og at den enkeltes kunnskaps skal kunne inngå i organisasjonens kompetanse.
Her er de ti kriteriene førsteamanuensis Cathrine Filstad ved Handelshøyskolen BI mener må være på plass:

  1. Fokus: Organisasjonen må ha et kontinuerlig fokus på læring og kunnskap, og fokuset må være forankret hos ledelsen - på alle nivåer - og være til stede i ledelsesutøvelsen, hele tiden.
  2. Organisering: Ledelsen må fungere som tilretteleggere og veiledere gjennom teamsammensetning, grupperinger og andre samarbeidsformer, på en tillitsbyggende og ikke kontrollerende måte.
  3. Arenabygging: Ledelsen må identifisere, legge til rette for og utvikle gode læringsarenaer for medarbeiderne, der de har mulighet for å få tatt i bruk sin kunnskap og øke alles samlede kompetanse.
Dette er kun et utdrag av en artikkel fra Ukeavisen Ledelse nummer 3 2010. Kjøp avisen i pdf og les hele artikkelen.

Saken fortsetter under annonsen