Vanskelige personer på jobben?

Publisert: 21. november 2007 kl 09.22
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.22
  1. Start med deg selv

    Er du sikker på at det virkelig er den andre personen som er problemet? At det ikke er du som overreagerer? Dét er det aller første spørsmålet du bør stille deg, mener Susan M. Heathfield, HR-konsulent og skribent på nettstedet www.humanresources.about.com. Er dette et mønster hos deg? Er det slik at du alltid synes det er trøblete med visse situasjoner og visse typer personer? Er dette vanskelig fordi disse personene berører noen ømme punkter hos deg? Er det i så fall deg selv du bør jobbe med? Ikke de vanskelige personene?
  2. Snakk med en du stoler på

    Konsulentens neste råd er at du diskuterer det du opplever med en du stoler på. Venn eller kollega. Analyser situasjonen gjennom å sammen hente opp mange mulige sammenhenger. Hvis du føler du er et offer, og/eller sjefen støtter den vanskelige kollegaen, er det vanskelig å lete etter «objektive», mulige løsninger på egen hånd. Følelser kan føre til handlingslammelse, rett og slett fordi man er redd for å gjøre saken verre. Diskuterer du problemet med noen, kan dette bli den usynlige kontrakten som gjør at du faktisk tar tak i problemet. Hvis du bare snakker med en fortrolig, uten å gjøre noe med det, risikerer du å bli sett på som en som bare sutrer og klager.
  3. Ta en prat med den du har problemer med

    Fortell hva du opplever og hvordan det virker på deg. Bruk jeg-form, dette for å understreke at du vil fortelle om din opplevelse, ikke angripe den andre. Legg deg på en hyggelig og «behagelig» tone. Det er ikke sikkert vedkommende vet hvordan han eller hun virker inn på deg. Resultatet av en slik samtale kan være at den andre begynner å tenke over sin egen måte å omgås andre på. I verste fall kan vedkommende nekte, eller forsøke å bortforklare. Målet med samtalen må være at dere forsøker å komme til en enighet om noen positive endringer for tiden som kommer.
  4. Oppfølging etter samtalen

    Det har gått litt tid. Er vedkommendes oppførsel blitt bedre? Eller verre? Susan M. Heathfield mener man her må vurdere om en oppfølgingsdiskusjon vil ha noen betydning. Du må bestemme deg for om du vil fortsette «fredsarbeidet» og diskusjonene eller ikke. Gjør deg opp noen tanker om hvor sterkt du ønsker «fred» med den andre, og hvor viktig din nåværende jobb er for deg. Tenk også over om du får støtte fra sjefen din eller ikke. Hvis svarene på disse spørsmålene er «ja», kan du gå for en ny diskusjon. Hvis ikke, gå for andre løsninger.
  5. Offentlig konfrontasjon

    I noen tilfeller kan direkte, offentlig konfrontasjon hjelpe. Det kan skje med humor, eller kanskje sarkasme. Du kan også be folk om å gjenta det de har sagt, men med positive ord. Heathfield har ikke tro på be folk om å slutte å gjøre som de gjør, i full offentlighet. Hun har tro på mer positive konfrontasjonstaktikker. Er du flink med humor? Husk at humor kan virke godt på vanskelige personer.
  6. Involver andre

    Hvis du har forsøkt de fem punktene ovenfor, uten hell, mener konsulenten at det er på tide å involvere flere personer, herunder sjefen. Vær klar over at du nå trapper opp situasjonen. Ta notater, vis til konsekvenser, som produktivitet og resultater. Fortell sjefen nøyaktig hva det er den vanskelige personen gjør. Kom med forslag til hvordan dette kan løses. Vær forberedt på å bli dratt inn i diskusjoner som involverer både deg og den vanskelige personen, din egen sjef og den andres sjef.
  7. Hva med kollegene?

    Er dere flere som har problemer med denne personen? Noen ganger kan en gruppe virke mer overbevisende på sjefen enn en enkeltperson, men her skal man være ytterst forsiktig. Man skal ikke legge opp til å samle en «gjeng» som skal «angripe» den vanskelige personen.
  8. Begrens kontakten

    Hvis ingenting av dette virker, forsøk å begrense kontakten med den vanskelige personen. Gjør det som er påkrevd for at du skal gjøre en god jobb, men unngå å jobbe sammen med vedkommende hvis du ikke må. Gå ut av frivillige komiteer, velg prosjekter han eller hun ikke er med på.
  9. Søk ny jobb et annet sted i organisasjonen

    Er selskapet du jobber i stort, kan du være så heldig at du slipper å jobbe med vedkommende igjen.
  10. Hvis alt annet feiler - slutt i jobben

    Susan M. Heathfield skriver i sin spalte hos www.humanresources.about.com at det kan oppleves som en dårlig løsning at du selv - som ikke er den vanskelige medarbeideren - skal flykte. Alt du forsøkte å gjøre, var jo å gjøre en god jobb. Hun er enig i innvendingen, men spør hvilken pris du er villig til å betale - i form av glede og suksess - for å bli værende.
    Du må bestemme deg for om det gode i din nåværende situasjon er viktigere enn det som fungerer dårlig. Hva veier tyngst? Hvis det gode vinner, slutt å klage og gå tilbake i jobb. Prøv eventuelt noen av de tidligere tiltakene om igjen om en stund. Hvis de negative sidene «slår ut» de gode, bruk energien din på å finne deg en ny jobb. Du vil være glad for at du gjorde det.


Saken fortsetter under annonsen