Utsetter du oppgaver?
”Jeg skal gjøre det, men ikke akkurat nå....” Når denne formen for utsettelser – eller unnvikelse – av oppgaver blir alvorlig nok, kaller psykologene det prokrastiering. Det finnes mange råd og vink om hva man kan gjøre for å ”kurere” utsettelsesadferd.
Jurgen Wolff, forfatter, foredragsholder og terapeut, har tatt for seg problemet i et blogginnlegg hos Management Issues. Han mener at det ikke finnes én løsning som passer for alle, og oppfordrer folk til å starte med de tiltakene de mener vil fungere best for seg. Han har mange innfallsvinkler til problemstilingen. Dette er tre av dem:
Det første spørsmålet han mener du bør stille er: Er dette noe du må gjøre selv? Eller kan du sette ut oppgaven til venner, kolleger, partner – mot at du tar deg av noen av oppgavene de ikke liker å gjøre?
Hvis du må gjøre oppgaven, kan det være en strategi å forsøke å gjøre det du unngår like attraktivt som de tingene du fristes til å gjøre i stedet. Tenk på resultatet du får når oppgaven er gjort. Den gode følelsen. Fordelene du får. Visualiser resultatet, ikke arbeidet du skal gjøre. Tenk på hvor lettet du vil bli og hvor lett du vil føle deg når du har fått tatt den telefonsamtalen du har gruet deg til. Med denne følelsen i tankene, kan du gå i gang med jobben som skal gjøres.
Hvis problemet er at du ikke kan bestemme deg, bestem deg likevel. Hvis du ikke bestemmer deg, jobber du ikke med noen av alternativene, og får ingenting gjort. Det hender Wolff møter motforestillinger av typen: ”Hva hvis jeg gjør feil og velger det dårligste alternativet?” Svaret hans er, da har du brukt tid på å få fram et godt, ferdig prosjekt – istedenfor å tenke på en rekke andre alternativer som kunne vært bedre, men som ikke eksisterer.