Unik, attraktiv arbeidsgiver
Å bygge opp/styrke arbeidsplassen som merkevare er et emne som har lenge vært i vinden blant fagfolk innenfor personal, ledelse og organisasjonsutvikling. På fagspråket kalles det gjerne ”employer branding”, og noe av hensikten er å få fram egenskaper ved arbeidsplassen som er så gode og forlokkende at flinke medarbeidere gjerne vil jobbe der.
Det svenske kommunikasjonsselskapet Talent Talk har som et ledd i en internasjonal undersøkelse sett nærmere på hvordan 101 svenske selskaper har lykkes med merkevarebyggingen. I bladet Veckans Affärer lister de opp en lang rekke med kjennetegn ved selskaper som har lykkes. Dette er tre av dem:
* Spiss budskapet
Åtte av ti selskaper i undersøkelsen har formulert det de kaller et arbeidsgiverløfte. Et verdibudskap som skal skille dem fra andre arbeidsgivere. Et budskap som er et fundament for det fremtidige arbeidet. Linus Holmgren i Talent Talk sier til Veckans Affärer mange selskaper putter for mye informasjon om alt og ingenting inn i dette budskapet. Han viser til at budskapet skal være sant, unikt og attraktivt, og at det holder å løfte frem tre til fem egenskaper.
* Spør de ansatte
Ifølge Holmgren gjør selskapene skremmende lite forhåndsundersøkelser før de formulerer et løfte. De beste bedriftene i klassen gjør mer intern research enn ekstern. Den viktigste kunnskapen får de gjennom å spørre de ansatte om hva de synes om selskapet, hvorfor de har valgt å jobbe der og hva de er fornøyde med.
* Foreta målinger
Finn relevante nøkkeltall. Det går for eksempel an å måle følgende: Hvor mange medarbeidere anbefaler oss som arbeidsgiver? Ett annet mål kan være andelen som slutter etter ett år. Hvis sistnevnte nøkkeltall er høyt, kan det være en indikasjon på at man har gitt feil typer løfter ved ansettelsen.