Tips til nykommere som vil forandre
Konsulenter kommer inn i bedriften, og ser kanskje 20 ting som ikke blir løst særlig effektivt. Men de snakker ikke hver gang de ser en mulighet til forbedring. Tenk som konsulentene: Hold meningene dine for deg selv den første tiden, med mindre du blir spurt direkte om du har forslag til forbedringer.
2. Få tak i historien
Spør og grav det første halve året. Hvordan ble denne planen til? Hva har vært prøvd før? Hvordan fungerer dagens tilnærming? Hvis du lærer deg bedriftens historie og logikken bak beslutningene, unngår du kanskje å trekke forhastete konklusjoner, som er en klassisk nybegynnertabbe. Når du forstår kollegenes tankesett bedre, kan du kanskje også klare å unngå å fornærme dem for mye.
3. Husk snøfnugg-regelen
Bedrifter er som snøfnugg: Ikke to er like. Løsninger som fungerte godt i din forrige jobb, fungerer ikke nødvendigvis like godt her. Forsøk å se det som er annerledes og unikt i din nye jobb. Ikke foreslå endringer og løsninger før du forstår hvordan dette stedet er annerledes fra ditt forrige arbeidssted.
4. Vær sikker på at det finnes et problem før du foreslår løsning
Før du iler til med den perfekte løsning, finn ut om andre folk synes dette er noe problem. Ellers får du fort rykte på deg for å være typen som vil skifte gardiner og farger i brosjyrene bare for å få satt ditt eget stempel på sakene. Vær ydmyk nok til å forsøke å se hvor selskapet har behov for forbedringer. Fokuser på de områdene først.
5. Innta en støttende rolle
Det er lurt av en nykommer å posisjonere seg selv som en støttespiller istedenfor å være den som leder an endringsinitiativer. Gjennom å lytte fremfor å snakke vil du vil lære mer, bygge sterkere relasjoner og bygge tillit du vil trenge i fremtiden.
6. Finn deg en mentor
Hvis du har en erfaren kollega som veileder deg gjennom den første tiden, vil du lettere få en fornemmelse av hvilke av tilnærmingene dine som fungerer og hvilke som ikke vil falle i god jord hos kollegene. Etter hvert som du opparbeider deg tillit blant kollegene, be et par av dem om å vurdere de mest dramatiske forslagene dine. De kan hjelpe deg med å vurdere kvaliteten på forslagene og si noe om forslagene vil bli tatt imot. Samtalepartnerne kan i neste runde bli dine støttespillere i teamet.
7. Be om tilbakemeldinger
Be om tilbakemeldinger på enkeltoppgaver og etter hvert også på din tilnærming til jobben. Hva kan du gjøre bedre? Hva kan du gjøre mer av? De seks første månedene på jobben er kritiske. Du får aldri sjansen til å jobbe deg gjennom dem igjen.