Tips til de sårbare samtalene
Skilsmisse, sykdom, sorg og andre personlige problemer. Det er noen situasjoner her i livet som gjør folk ekstra sårbare og ute av stand til å levere for fullt på jobben.
Ledere kan imidlertid være til en god støtte i slike faser, og de kan også bidra til løsninger som gjør at mearbeideren klarer å opprettholde en viss produktivitet. Istedenfor å bli sykmeldt. Det skriver forskeren Jean Vennestrøm i et innlegg hos lederweb.dk.
Å skulle snakke med sårbare medarbeidere kan være samtaler ledere gruer seg til. Det er ikke dette som står øverst på pensumlisten ved handelshøyskolene. Vennestrøm gir i artikkelen flere råd på veien. Dette er to av dem:
- Du skal ikke forstå, men hjelpe
Du trenger ikke å forstå hvorfor medarbeideren føler seg så presset. Folk har ulik bagasje her i livet og ulike mennesker vil oppfatte og håndtere tilspissede situasjoner ulikt. Vis medfølelse, vær tålmodig og gjør det klart at du ønsker å hjelpe. - Ta ansvar
Det kan virke som en god løsning å få medarbeideren til å komme med et forslag om hvordan han eller hun kan løse problemet. Intensjonen kan være god. Du gir da medarbeideren frihet til å navigere. Vennestrøm minner imidlertid om at dette ikke nødvendigvis er noen god løsning for en person som strever med å se fremover og se mulighetene i en situasjon. Hans råd er at du som leder tar ansvar for organiseringen av arbeidssituasjonen og at du derigjennom viser at medarbeideren ikke står alene.
Saken fortsetter under annonsen