Tips for effektivt nettverk
Nettverket ditt kan være nåværende og tidligere kolleger, lærere, venner, din familie, personer som er med i samme forening eller organisasjon som du. Spørsmålet er hvordan du best mulig kan dra nytte av det.
Dette kan nettverket gjøre for deg:
- Du kan få oppdatert informasjon om hvordan det er å jobbe i en spesifikk bransje og hvordan framtiden i bransjen ser ut.
- Du kan få tips om hva som kreves av deg (for eksempel hvilken utdannelse) for å få en viss jobb.
- Gi deg informasjon om bedriftskultur, hvordan sjefen er, hvilke kvaliteter som verdsettes, hva du skal vektlegge i din søknad og hvordan du skal oppføre deg på et eventuelt intervju.
- Er du usikker på hva du vil gjøre kan nettverket gi deg en god oversikt over ulike bransjer og karrièreveier slik at du enten blir styrket i ønsket om å gjøre noe spesifikt - eller avskrekket!
- En kontaktperson kan til og med tipse deg om ledige stillinger, tipse sin sjef om dine kvaliteter og kanskje ordne et møte for deg.
Tips når du nettverker:
- For å ha orden på kontaktene dine kan det være bra å organisere dem etter «privat» og «arbeid». Private kontakter fungerer kanskje først og fremst som sparringpartnere, mens forretningsforbindelsene er personer som arbeider eller har kontakter i den bransjen du er interessert i.
- Ha klart for deg hva du vil ha hjelp med - kontaktpersoner, bransjeinformasjon eller hjelp å ordne et møte
- Ikke utsett det å ta kontakt. Det er ikke bare du som kan dra nytte av kontakten - du har kunnskaper og kontakter som andre i ditt nettverk kan utnytte. Vil du ha hjelp må du være beredt å hjelpe andre.
- Ta vare på de tipsene du får fra kontaktene dine. Du behøver ikke nødvendigvis akseptere et eventuelt jobbtilbud bare fordi det ble formidlet av en kontakt, men følg opp informasjonen for å se om det er noe for deg eller noe du kan lære av.
- Ikke vent med å utnytte nettverket ditt først når du er desperat - det tar tid å bygge opp et godt og brukbart nettverk.
- Har du fått hjelp til å skaffe deg en jobb så send gjerne et lite takkebrev til din kontakt.
- Du kan også nettverke i din egen bedrift. Det gir deg informasjon om ledige stillinger i andre avdelinger før det annonseres eksternt.
(Kilde: Jobline.se)
Saken fortsetter under annonsen