Sørg for at folk ikke føler seg utenfor
Ekskludering kan handle om så mye; herunder å ikke komme til orde på et møte fordi de andre ikke ser ut til å være interessert i deg og det du har å si. Hvis folk over tid føler seg utenfor, skjer det imidlertid noe med dem som går utover produktivitet, nytenkning og samarbeidsevner, skriver Judith E. Glaser, fagfokforfatter og daglig leder for Benchmark Communication i blogginnlegget "Preventing rejection at work" hos Harvard Business Review. De som føler seg utenfor føler seg gjerne truet. Tillit omdannes til mistillit.
Ledere kan imidlertid kjenne igjen slike situasjoner og gjøre noe med dem, mener bloggeren. Det handler om å skape en atmosfære i rommet der alle føler seg inkludert og verdsatt. Eksempelvis er det lettere å inkludere alle hvis man sitter ved et rundt bord istedenfor et avlangt ett. En møteleder kan også eksplisitt understreke at alle som sitter rundt bordet er like viktige.
Hvis mulig, anbefaler Glaser å starte møtet med en felles virkelighetsoppfatning. For å bidra til dette kan man eksempelvis sende ut en møteagenda før møtet og be folk om tilbakemelding på denne. Det signaliserer at man er interessert i deltagernes meninger om det som skal skje. Det kan også være lurt å på forhånd sende ut annet lesestoff, artikler etc. Det gir alle en mulighet til å diskutere og komme med innspill på samme grunnlag.
Et tredje tips er å tlytte med respekt og tenke igjennom sitt eget språk når man selv snakker. Frsøk å bruke et åpent språk som ikke er dømmende.