Reduser jobbstresset
* Forsøk å administrere jobben din slik at ikke alt må være ferdig samtidig.
- Innse at du ikke er uunnværlig.
- Skap ditt eget sluttpunkt slik at jobben ikke forfølger deg når ferien kommer.
- Når ferien er der: Ikke tenk jobb hele tiden, alle har behov for å hente seg inn igjen.
Gabriella Svanberg, svensk psykolog som jobber opp mot bedrifter, sier til Chef at mange stressede ledere oppsøker medisinsk hjelp fordi de har fått fysiske problemer, som vondt i magen eller vondt i hodet og nakken. Også panikkangst er vanlig. Ifølge Svanberg er panikkangst den ytterste formen for stress, og den finner man ofte blant høytpresterende, målrettede personer. Dette har ikke nødvendigvis med ansvaret eller lederskapet i seg selv å gjøre.
Symptomer på panikkangst er hjertebank, svetting og smerter i brystet. Og når kroppen opplever stress, kan nettopp dette være alarmen for «fare»: Hjerterytmen øker slik at du skal være klar for å kjempe eller flykte. Hjernen pumper ut endorfiner som gir smertelindring. Problemene oppstår når denne alarmen går ofte, og vi ikke klarer å finne av-knappen. Det finnes teknikker for å roe ned hjernen, slik at den ikke går opp i turtall. Dette er psykologens tips:
* Mosjon.
- Avspenningsteknikker/pusteøvelser. Pust dypt, og kroppen lures til å tro at du er rolig. Kroppens kjemi endres og du får ro.
- Trening i tidsplanlegging.
- Bevisst nærvær. Tren på å være til stede der du er istedenfor å tenke på alt annet.
- Massasje.
Stress oppstår gjerne når man opplever at kravene er høyere enn de ressursene man rår over. Forsøk å senke kravene du har til deg selv, oppfordrer psykologen.