sabot__r.jpg
Hvis det skjer rare ting, som at kolleger begynner å oppføre seg annerledes, kan det hende at de er ute etter deg.

Når kollegaen saboterer

Publisert: 18. februar 2013 kl 10.05
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.22

Hva gjør du når en kollega prøver å sabotere deg på veien fram mot en forfremmelse? Magasinet Fortune har plukket opp problemstillingen gjennom intervjuer med karrierecoachen Connie Thanasoulis-Cerrachio, jussveilederen og coachen David Parnell og Alexander Kierulf, forfatter og foredragsholder med lykke på jobben som tema.

Her er en kortversjon av de tipsene de tre fagpersonene mener er de beste i den vanskelige situasjonen:

  • Ikke ha som utgangspunkt at den andre har dårlige intensjoner.
    Hvis en kollega ignorerer deg, kan han sabotere deg, men det kan også være slik at han bare har det veldig travelt eller har en dårlig dag på jobben, minner Kierulf om.
  • Vær oppmerksom.
    Hvis det begynner å skje rare ting, som at du ikke får den lønnsforhøyelsen du var lovet eller at kolleger begynner å oppføre seg annerledes, kan tankene om at noen er ute etter deg melde seg. Vær oppmerksom, forsøk å finne ut hva eventuelle rykter om deg sier.
  • Snakk med en kollega du stoler på.
    Fortell hvordan du vurderer situasjonen, og be om den andres mening. Det kan være at du tenker helt feil, og da vil han eller hun forhåpentligvis fortelle deg det.
  • Ta notater.
    Noter ned hva som skjer, slik at du har tingene klart for deg hvis du ender opp med å måtte ta saken opp med en leder eller HR.avdelingen. Ta også vare på e-poster som har med saken å gjøre.
  • Tenk integrasjon.
    Den beste måten å beskytte seg selv på, er å integrere seg selv så godt som mulig. Noe av det mest kraftfulle, er hvis du klarer å bli venner med sabotøren og få en posisjon i dennes omgangskrets. Kjerulf oppforder også folk til å ta opp konkrete temaer med sabotøren. Herunder å spørre hvorfor vedkommende ikke svarer på e-post etc.
  • Ikke saboter sabotøren.
    Vær en større person enn han eller hun som saboterer deg, råder Kjerulf. Prioriter å være der for kollegene, vær villig til å hjelpe og forsøk å ha det gøy på jobben.
  • Gå til leder eller HR-avdelingen.
    Hvis alt annet feiler og du innser at du ikke klarer å løse det selv: Gå til en leder eller HR-avdelingen og be om hjelp.
  • Hold ulike muligheter åpne.
    Hvis situasjonen er giftig, og ingenting ser ut til å bli bedre, er det ikke sikkert dette er stedet du ønsker å jobbe. Ha en oppdatert CV i beredskap, oppsøk nettverket ditt for å se om det finnes noen bedre muligheter der ute, råder Thanasoulis-Cerrachio.
Saken fortsetter under annonsen