Led unnasluntrerne
Som regel fungerer frihet helt utmerket, men det finnes noen få som utnytter frihet til å lure seg unna oppgaver. Det finnes for eksempel folk som «jobber hjemme» uten å jobbe. Chef har på sine nettsider en lang liste med råd om hvordan du som er leder kan håndtere unnasluntrerne gjennom å ta kontrollen tilbake. Her er tre av tipsene:
* Tydelighet
Fortell tydelig hva som gjelder: Hvilke arbeidsoppgaver skal utføres? Hvilke forventninger har du? Hvordan skal det prioriteres? Hvordan skal det rapporteres? Grip inn med en gang hvis du har en mistanke om at medarbeideren ikke leverer. Ikke tro at problemet vil forsvinne av seg selv. Det mest sannsynlige, er at problemet i stedet vil vokse seg stort og komplisert. Andre i gruppen blir irritert, den det gjelder får et bilde av at unnasluntring er ok og du selv blir mer og mer frustrert.
* Samtalen
Følg opp samtalen om manglende produktivitet med tydelige kontrollspørsmål: Er vi enige? Forstår du hva du skal bruke tiden til og hva du skal levere? Det kan være at medarbeideren ikke er lat, men at du som leder har gitt for utydelige styringssignaler. Det kan være at det medarbeideren trenger er tydelige signaler, hjelp til å prioritere og å bli sett av deg som leder. Følg opp samtalen med flere møter og samtaler: Finn ut hvordan det går med fremdriften.
* Dra inn privilegier
Hvis den ansatte ikke klarer å arbeide under frihet selv etter dere har snakket om dette, bør du vurdere å stramme inn tøylene. Det kan for eksempel være aktuelt å stramme inn på mulighetene til å jobbe hjemmefra. La imidlertid ikke dette gå utover andre ansatte som får hjemmearbeid til å fungere helt utmerket.
Moralen i rådene er: Det er din jobb som leder å styre og drive produksjonen, og å sørge for at gruppen ikke lider under at noen få lurer seg unna jobben sin.