138311709_dame_.jpg

Jobbsøkingstips i dårlige tider

Publisert: 26. februar 2008 kl 09.21
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.22
Den amerikanske økonomien er urolig, og Annie Stevens og Greg Gostanian i coachingselskapet ClearRock gir i magasinet Fortune råd om hvordan man som jobbsøker bør nærme seg et urolig jobbmarked.

Noe er riktignok som det alltid har vært: CV-et skal fremheve erfaring og kompetanse. Det personlige brevet skal understreke hvorfor du er den beste til jobben. I tillegg mener konsulentene at følgende fremgangsmåte kan være til hjelp:

Forlang et personlig møte

I gode tider kan du satse på telefonsamtaler og e-poster til folk i nettverket ditt, hodejegere og andre. Når det er færre ledige jobber der ute, er det avgjørende å få mulighet til å gi et personlig inntrykk på et tidlig tidspunkt.

Vær mer aktiv

Planlegg opptil 40 telefonsamtaler i uken, og send 15-20 brev til potensielle arbeidsgivere og rekrutterere, lyder coachenes råd. Kvaliteten på kontaktene dine er viktig, men i en «langsom økonomi» må du også gå hardt til verks for å bedre sjansene dine rent statistisk.

Vær så fleksibel som mulig

Saken fortsetter under annonsen

Arbeidsgiverne kan være redde for å binde seg til faste ansettelser. Overvei derfor å si ja til prosjektjobber, en deltidsjobb eller en jobb med lavere lønn enn du hadde tenkt deg. Dette kan være en god plan hvis du i denne organisasjonen ser bedre muligheter på sikt. Er du først innenfor, har du mulighet til å vise hva du duger til.

Vær mobil

I USA er det vanskelig å finne kandidater som vil flytte på seg. En av grunnene til det er dagens boligmarked. Også i Norge vil flytteproblematikken være aktuell, ettersom vi bor i et langstrakt land med relativt spredt bosetting og spredt næringsvirksomhet. Er du mobil, forbedrer du jobbsjansene dine markant.

Let i det usynlige markedet

I gode tider annonseres rundt 20 prosent av de ledige jobbene, anslår konsulentene. I dårlige tider er det gjerne enda færre annonser, blant annet fordi arbeidsgivere ikke ønsker å drukne i søknakder. Dermed blir det viktig å bruke kontaktnettet du har, og å sende søknader uoppfordret. Hold øye med konkrete organisasjoners ledige stillinger ved å følge med på hjemmesidene deres.

Ikke bruk for mye tid på jobbannonser

Når det er få jobber er det altfor mange som løper etter de samme jobbene. Særlig når jobbene er annonsert i fagblader eller på nisje-hjemmesider.

Saken fortsetter under annonsen

Kom deg på nettet.

Bygg nettverk, også på nettet. Få nye kontakter og finn gamle bekjente og tidligere kolleger i nettsamfunn som LinedIn, Facebook og MySpace.

Kilder: Fortune/www.epn.dk