Ikke selg – spør hvordan du kan hjelpe
Joe McCambley er deleier i New York-selskapet The Wonderfactory som lager digitalt innhold for merkevarer. Han skriver i et blogginnlegg hos Harvard Business Review om hva som er i ferd med å skje med annonsering på nettet, og hva man kan gjøre med det.
- Brukerne er på vei over til mobile enheter, og de er fokusert på å få ting gjort eller bli underholdt. Mange av de som er sitter med nesa i mobiltelefonene sine er ikke anti-sosiale – de gjør ting mens de venter. Og de er sosialt aktive; sosiale medier er den nye jungeltelegrafen.
- Annonsører følger brukerne dit de er, men har i stor grad gjort det ved å ta den verste typen annonser – annonsebannere – og krympe dem ned til mobile skjermer. Annonsebannere er i beste fall irriterende, og i verste fall usynlige. Undersøkelser viser at 40 prosent av mobile annonseklikk skjer på grunn av "pølsefingersyndromet". Og dessuten: Ingen kommer til å dele et annonsebanner i sosiale medier, for de har ingen nytteverdi.
- Inntektene fra tradisjonelle annonser synker som et resultat av de to foregående punktene, og dermed lider også de som produserer innholdet disse annonsene står ved siden av økonomisk. Siden annonsene virker dårlig på mobile enheter, går også prisen ned.
Google-sjef Eric Schmidt sa allerede for 15 år siden, mens han var i Sun Microsystems, at det beste man kan tilby på nettet er kundeservice. Google, Amazon, eBay og andre store aktører vinner fordi de spør "Hva kan jeg hjelpe deg med?" i stedet for "Hva kan jeg selge deg?".
Det er på tide å tenke nytt om hvordan man annonserer på nettet, mener McCambley. De som forstår hvordan man lager godt og nyttig innhold er de som kommer til å gjøre det bra.
Han nevner blant andre Nike som en merkevare som har endret seg fra å være bare en produsent av produkter til å bli en tilbyder av produkter og tilhørende tjenester. I dag har de apper som er integrert med utstyret de selger og som hjelper utøvere til å forbedre prestasjonene sine.