138436147_dame_.jpg

Ikke la deg manipulere

Publisert: 10. mai 2010 kl 10.23
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.22

En som manipulerer sier ikke det han egentlig ønsker å oppnå, og dermed er det ikke så lett å oppdage underteksten. Grete Nordhelle, psykolog og forfatter av boken «Manipulasjon» gir i et intervju i bladet Personal og ledelse følgende råd om hvordan du kan håndtere manipulasjon:

1. Sett ned tempoet.
Folk som manipulerer holder ofte høyt tempo. Hvis du bremser opp og tenker over hvorfor personen skryter eller er så ivrig, vil du raskere kunne oppdage om det finnes en skjult agenda.

2. Identifiser situasjonen.
Dette er den største utfordringen. Du må forstå at du blir manipulert for å kunne identifisere og ta kontroll over situasjonen.

3. Skjul dine svakheter.
Gode manipulatorer er eksperter på å finne andres svake sider, for så å utnytte disse i en gitt situasjon. Svakheter kan være savn, mangler, lengsler, behov, interesser eller frykt. En manipulator spiller på svakheter slik at du blir emosjonelt berørt.

4. Ikke vis følelser.
Ifølge Grete Nordhelle er det viktig at du ikke handler på bakgrunn av følelser. I det øyeblikket du blir emosjonelt bedøvet er du mindre analytisk, og dermed er det vanskeligere for deg å oppdage at du er i ferd med å bli manipulert. Du kan få skyldfølelse, bli redd eller få dårlig samvittighet, men du kan også kjenne sympati og bli imponert.

5. Oppsøk nettverk.
Snakk med noen du har tillit til når du har mistanke om at du eller andre blir manipulert. Da er det lettere å dempe forvirringen. Pass imidlertid på at de du snakker med ikke er en forlenget arm av manipulatoren.

6. Ikke la deg provosere.
Manipulatorer bruker ofte provokasjon, og i en konfliktsituasjon reagerer man ofte spontant med å gå i forsvar. Jo mer du forsvarer deg, jo svakere blir du imidlertid. Ikke vis at du blir provosert, og ikke provoser selv. Skal du i et møte for å diskutere en konflikt og er usikker kan det være lurt å ta med seg en person som støtte.

Saken fortsetter under annonsen