De viktigste 20 prosentene
Det mener managementskribent John Reah.
Pareto-prinsippet sier at i enhver gruppe av forhold som bidrar til en felles effekt, er det et fåtall av forholdene som bidrar til det meste av effekten. Det har sitt navn etter den italienske økonomen og sosiologen Wilfredo Pareto som på slutten av 1800-tallet beskrev at omlag 20 prosent av befolkningen eide om lag 80 prosent av jordeiendommene. Denne observasjonen av hvordan ting ofte er skjevfordelt gikk på fordeling av resssurser i samfunnet. Det kan være en relevant observasjon også i dag, med tanke på ressursfordeling i verdensøkonomien og i en rekke land, selv om Norge nok har en noe mer utjevnet fordeling.
Aktuelt for ledere
Siden har man funnett en lignende fordeling i mange andre forhold, slik som i arbeidslivet. Ledelsesforsker Joseph M. Juran testet denne modellen innen kvalitetsarbeid og fant at fordelingen av årsaker til feil har et liknende mønster. Det gjelder å finne de viktigste årsakene til feil og svakheter og gjøre noe med dem, for da får man mest effekt av forbedringstiltakene.
Pareto-prinsippet som det senere har blitt kalt, har blitt utvidet til å betegne en rekke områder fjernt fra den opphavelige teorien. Særlig innen organisasjon og ledelse har det vært en mye brukt teori.
Rett prioritering
Det er nyttig i en rekke sammenhenger å ha denne skjevfordelingen i bakhodet, slik at man gjør de rette prioriteringene, mener Reah.
Det viktigste er å tenke på 80/20-regelen, skriver Reah.
På den måten sørger man for å fokusere på de viktige tingene, særlig i situasjoner der tiden er knapp.