De vanskelige konfliktene
Opphetede konflikter kan på sitt verste frembringe både tårer og raseri hos de involverte. Robert Pagliarini, psykolog og veileder, skriver i et innlegg hos CBSNews om en prosess i seks trinn som han selv følger i konfliktløsing. Dette er hovedtrekkene, steg for steg:
Steg én er å forsøke å roe ned og finne ut hva du er mest oppbrakt over. Hvis du klarer å se forbi selve raseriet, påvirker det måten du håndterer situasjonen på.
Steg to og tre handler om å ha en positiv tilnærming når du forsøker å forstå den andres intensjoner og å forsøke å sette deg selv i den andres sted. Når konflikten er som mest intens, er det lett å tenke at den andre bare er ute etter å såre deg, men hvis det er utgangspunktet ditt, blir det ikke lett å finne løsninger. Her handler det blant annet om å forsøke å forstå mål, menneskelige behov etc.
Steg fire er å gjøre seg opp en formening om hva du har behov for nå – til forskjell fra hva du måtte ønske. Er det verd innsatsen å løse denne konflikten nå? Har du behov for å rette opp denne relasjonen? Svaret vil hjelpe deg videre.
Steg fem handler om å planlegge handling. Bør du sende en e-post? Ta et møte? Planen bør omfatte kun ting du selv kan kontrollere, råder Pagliarini. Du kan ikke bestemme at den andre skal si unnskyld, men du kan soppføre deg på en måte som gjør det lettere for den andre å si unnskyld.
Steg seks: Handling.