Bloggtips for ledere
Her er noen gode råd:
* Ha et overordnet mål med bloggen.
- Bruk hverdagen som inspirasjonskilde.
- Bruk bloggen til å lodde stemningen, men ikke som beslutningsgrunnlag.
- Legges det opp til en åpen lederstil, må det praktiseres også utenfor bloggen. Ellers faller troverdigheten.
- Skrivestilen skal avspeile personen. Dette er særlig viktig ved såkalt «ghostwriting», når noen andre skriver for deg. (Ghostwriting anbefales imidlertid ikke.)
- Still konkrete spørsmål og bruk eksempler.
- Henvend deg til samtlige medarbeidergrupper.
- Tenk på bloggen som en del av den totale kommunikasjonsmiksen.
Rådene, som er gjengitt hos epn.dk, er gitt av Marie-Louise Valsted, en av forfatterne bak en utredning fra Copenhagen Business School. Utredningen dokumenterer flere fordeler ved blogging på arbeidsplassen, både for sjefen selv og for resten av organisasjonen.
Valsted sier til Jyllandsposten at i alle bedrifter hvor sjef og ansatte ikke snakker sammen hver dag, er det behov for at sjefen er mer synlig. De ansatte har behov for en toppsjef som ikke bare er en gallionsfigur. Han skal kunne forklare hvorfor han og virksomheten treffer ulike beslutninger. Han skal også til en viss grad involvere medarbeidere. Bloggen bør være en del av virksomhetens strategi.
Spontanitet er imidlertid et nøkkelord. Skal man blogge som sjef, må man gi noe av se selv. Man kan godt få råd fra andre, men det er sjefen selv som bør være avsender. Ellers går ektheten tapt, og bloggen mister sin betydning.
En blogg er en nettside hvor forfatteren skriver om sine synspunkter og forteller omverdenen om det som skjer. Noen blogger har form som dagbøker, andre kan være tematisk vinklet. I en tradisjonell, åpen blogg på nettet er det vanlig oppdateringene skjer ofte og at leserne gis anledning til å kommentere og kritiskere innleggene. Internt i en bedrift vil bloggen gjerne være lukket for eksterne lesere. Man risikerer man også at kritikk fra medarbeiderne blir tilbakeholdt, nettopp fordi det er sjefens blogg.