138335281_samta.jpg

10 nettverkstips

Publisert: 27. august 2008 kl 09.12
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.22

Vær nysgjerrig og interessert i andre. Det er første bud når du skal bygge nettverk. Den amerikanske bloggen Forward har ifølge epn.dk dessuten følgende ti råd til ferske nettverkere:

1. Finn en god nettverksside
På sider som www.linkedin.com kan du bygge profesjonelle nettverk. Finn gamle forretningsforbindelser, kolleger eller skolekamerater, eller la dem finne deg. Mange utdanningsinstitusjoner og arbeidsgivere og har egne nettbaserte nettverk for tidligere studenter og tidligere ansatte.

2. Øv deg
Snakk med kolleger, venner og postbudet. Gå lenger enn det klassiske «hei, hvordan går det?». Prøv å få til en ordentlig samtale i stedet, hvor du lytter til hva de har å si.

3. Lytt først, snakk etterpå
Det er viktig å høre etter hva den andre sier, og deretter relatere til egne opplevelser. Hvis dere har noe felles, finner dere det fort ut.

4. Tenk nytt om bruk av nettverket
Istedenfor å tenke at du nettverker for egen vinnings skyld, tenk motsatt: Hva kan du gjøre for å hjelpe dine kontakter.

5. Nettverk i egne interesseområder først.
Start i din egen bransje. Lære av folk som er mer erfarne enn deg. Fordelen ved å begynne her, er at du føle deg mest hjemme blant likesinnede.

6. Ikke stopp der.
Etter noe tid kan bli toneangivende i nettverket ditt. Ta skrittet videre og finn organisasjoner som kan gi deg ny og annen forretningsmessig kompetanse. Utvid horisonten gjennom å lære nye områder å kjenne. Det er til din fordel.

Saken fortsetter under annonsen

7. Sats på «gjensidig nytte».
Bygg relasjoner der begge parter har noe å tilby. Spør hva du kan gjøre for den andre, og opplev at kontaktene dine blir mer åpne for å hjelpe deg til gjengjeld.

8. Det er greit å si nei.
Du fornærmer ikke folk hvis du høflig gir beskjed om at dette ikke er noe for deg. Vil ikke også du heller ha direkte beskjed enn å finne ut av ting tre måneder og ti ubesvarte e-poster senere?

9. Vær oppriktig.
Det sies at det er bedre å holde seg til sannheten enn å lyve, for da trenger du ikke huske hva du har sagt. Dette gjelder også når du nettverker: Ikke vær falsk.

10. Bruk internettnettverk til å utvikle viktige forhold.
Engasjer deg. Vær aktiv i debattfora, kommenter andres innlegg og tilbyd direkte kontakt. Utveksl ideer og informasjon som gjør deg tilgjengelig for andre.