Abelia-sjef Øysten Eriksen Søreide.

Foto

Ilja Hendel/Abelia

– Slutt å krangle!

Publisert: 11. februar 2020 kl 14.45
Oppdatert: 18. februar 2020 kl 12.46

– For næringslivet er det viktigste at virkemiddelapparatet blir enklere å bruke, ikke hvilke offentlige aktører som disponerer midlene.

Det sier administrerende direktør i Abelia, Øystein Eriksen Søreide til Dagens Perspektiv.

Den pågående gjennomgangen av det offentlige virkemiddelapparatet sto på agendaen under den såkalte Samarbeidskonferansen som Universitets- og høgskolerådet (UHR) og Forskningsinstituttenes fellesarena (FFA) arrangerte i NHOs hovedkvarter på Majorstua i Oslo i formiddag.

Deloitte-rapport

Bakgrunnen er den dyptpløyende gjennomgangen konsulentbyrået Deloitte har hatt av det norske virkemiddelapparatet på oppdrag fra regjeringen.

Foto

Slutt å krangle om hvem som skal disponere pengene, mener Øystein Eriksen Søreide i Abelia. Her i samtale med næringsminister Iselin Nybø, konsernsjef i SINTEF Alexandra Bech Gjørv og viserektor ved UiB Robert Bjerknes. Foto: Mads Blydokka/Abelia.

Hensikten er å rigge et virkemiddelapparat for fremtiden, samt å forenkle organiseringen, da svært mange næringslivsaktører har gitt uttrykk for at det er alt for komplisert å finne fram i jungelen av virkemidler som kan utløse offentlig støtte til innovasjon, et forskningsprosjekt eller en god ide.

Saken fortsetter under annonsen

Det finnes 180 ulike virkemidler til støtte for forskning, innovasjon og utvikling i Norge. Disse administreres av 14 departement og 18 ulike virkemiddelaktører som fordeler til sammen rundt 20 milliarder kroner i året.

I sin rapport anbefaler Deloitte en modell som vil «balansere mangfold og fokus» ved å etablere kun fire tydelige grupperinger av virkemidler:

  • Eksportfinansiering – blant annet bør GIEK og Eksportkreditt slås sammen.

  • Forretningsdrevet innovasjon og vekst – her skal Innovasjon Norge få et hovedansvar.

  • Forskningsdrevet innovasjon – og dette bør Forskningsrådet ta seg av.

  • Egenkapitalinvesteringer – her bør dette i stor grad samles i et sammenslått Invstinor og Nysnø. Disse to aktørene er etter Deliottes oppfatning så pass like i mandat og profil at det ikke rettferdiggjør to separate organisasjoner.

I tillegg anbefaler Deloitte at Siva og DOGA innlemmes i Innovasjon Norge.

Kampen om EU-pengene

På toppen av dette jobber EU med å få på plass sitt neste store forskningsprogram, gigantsatsingen Horisont Europa.

Her har Brussel antydet at man skal ha mer fokus på innovasjon og næringsrettet forskning enn tidligere. Dette siste har fått «de to store» virkemiddelaktørene i Norge – Innovasjon Norge og Forskningsrådet – på banen. Begge frykter at de risikerer å miste sin hånd på store deler av pengesekken – særlig den som gjelder EU og Horisont Europa. Begge argumenterer for hvorfor det er så viktig at akkurat de disponerer virkemiddel-milliardene. Forskningsrådets John-Arne Røttingen har også skrevet kronikk i Dagens Perspektiv i sakens anledning.

Saken fortsetter under annonsen

LES MER:

Ikke så interessant

Foto

Administrerende direktør i Abelia Øystein Eriksen Søreide. (Foto: Ilja Hendel/Abelia)

Nå har Abelia-sjefen fått nok av krangelen.

– Vi merker oss jo krangelen mellom aktørene. At det foregår en kamp mellom de som er virkemiddelapparatet om hvem som skal disponere disse midlene, sier Øystein Eriksen Søreide, administrerende direktør i teknologibedriftenes arbeidsgiverforening Abelia.

For ham er det ikke interessant hvem som disponerer pengene.

Saken fortsetter under annonsen

– For næringslivet er det avgjørende at virkemiddelapparatet blir mer brukervennlig og at søknadsprosessene går kjappere. Det er mange næringslivsaktører som ikke tar seg bryet med å søke midler fordi prosessene er så kompliserte og tar så mye tid, sier Eriksen Søreide.  

Vi må sørge for å bruke pengene riktig. Det skylder vi skattebetalerne

Vil ha noe tilbake

Fersk næringsminister Iselin Nybø forteller Dagens Perspektiv at hun nesten hadde konkludert med hvem som skulle disponere midlene til EUs forskningsprogram da hun var forskningsminister helt fram til Frp gikk ut av regjeringen for få uker siden. Nå har Venstre-statsråden overlatt beslutningen til sin etterkommer i Kunnskapsdepartementet, Høyres Henrik Aasheim.

– Jeg skjønner godt at det blir diskusjon og debatt rundt dette. Men når regjeringen har tatt sin avgjørelse, forventer jeg at alle involverte aktører godtar og forholder seg til det, sier hun.

Akkurat der har vel ikke de offentlige virkemiddelaktørene noe valg, men Nybø er opptatt av at alle de offentlige milliardene som brukes på forskning og innovasjon kommer samfunnet til gode.

– Vi må uansett få et virkemiddelapparat som gir oss noe tilbake for pengene vi bruker. Vi må sørge for å bruke pengene riktig. Det skylder vi skattebetalerne, sier Nybø.

Saken fortsetter under annonsen

Hva Iselin Nybø faktisk mener om «kampen» mellom Innovasjon Norge og Forskningsrådet er ikke så lett se. Under sitt innlegg på konferansen, påpekte hun at EUs nye forskningsprogram, Horisont Europa, vil bli mer innovasjons- og businessrettet enn tidligere. Det skulle tilsi at Innovasjon Norge fortsatt vil spille en viktig rolle. Samtidig var hun klar på at EU satser på tunge, langsiktige forskningsprosjekter. Dette, samt det faktum at hun for en knapp måned siden faktisk var forskningsminister, kan være et positivt signal til Forskningsrådet.

I salen og fra scenen, som jo i stor grad bestod av representanter fra forskningsmiljøet, var det nok et flertall som heiet på Forskningsrådet. Det er ikke rart. Konferansen var deres hjemmebane. Men Innovasjon Norge-sjefen var til stede. Han tok bilder og twitret. Han har nok ikke gitt opp håpet…  

Med denne kranglingen risikerer vi å ende opp i den særnorske øvelsen omkamp

Den norske omkampen

Abelias Øystein Eriksen Søreide håper regjeringen lander på en tydelig beslutning som det blir lett å forholde seg til. Han frykter at krangling om disposisjonsrett til forsknings- og innovasjonsmilliarder mellom de ulike aktørene vil føre til at politikerne ikke våger å ta de grepene som er nødvendig for å få et nytt og effektivt virkemiddelapparat.

 – Det er godt mulig at noen av aktørene ikke får primærønsket sitt oppfylt, men med denne kranglingen risikerer vi å ende opp i den særnorske øvelsen omkamp, der tiden går og går, uten at det tas en beslutning, sier Øystein Eriksen Søreide.

I morgen: Virkemiddelapparatet skal forenkles. Aktørene vil ha mer penger og nye virkemidler.

Saken fortsetter under annonsen