Ansvaret for mulig hydrogeneventyr er pulverisert, mener bransjen.
Jon Andre Løkke i NEL drømmer om Australia. Denne uken la myndighetene i Australia frem planer som skal bidra til å gjøre landet til en av verdens fremste eksportører av hydrogen.
Det er opprettet et fond på 300 millioner australske dollar, tilsvarende 2 milliarder kroner, som skal bidra til å realisere planene.
Fondet som er blant de aller største i verden rettet unikt mot hydrogenprosjekter, skal støtte opp om den nasjonale hydrogenstrategien.
Et sentralt mål skal være å bidra til å lage grønt hydrogen til under 2 australske dollar per kilo (om lag 13 kroner). Det er anslått at ved denne prisen blir hydrogen konkurransedyktig med andre energisystemer der nede.
I desember anslo analyseselskapet Platts at hydrogen kan allerede produseres til 0.8 dollar per kg eller i overkant av 8 kroner i Nederland.
Vil ha det samme i Norge
Hydrogen er fortsatt populært blant bærekraftige investorer. Mens verdens børser er tynget av korona- og oljekrisen, er hydrogenselskapet NEL fortsatt 60 prosent høyere verdsatt enn for bare et år siden. Torsdag legger selskapet frem resultatene for andre kvartal.
På Twitter skriver administrerende direktør Jon Andre Løkke at Norge bør la seg inspirere av Australia og sette opp et fond på 2 milliarder kroner som kan bidra til å sette fart på grønne hydrogenprosjekter.
Han skriver videre at det vil kunne bidra til å skape tusenvis av jobber.
NEL-sjefen var i april ute sammen med toppsjef-kolleger i blant annet Yara, Kværner, Statkraft og Greenstat og advarte mot at private investeringer vil glippe dersom ikke Norge griper muligheten til å satse på hydrogen som industrieventyr nå.
Pulverisert ansvar
Norsk industri venter i spenning på regjeringens hydrogenstrategi som er sagt å skulle komme før sommerne.
I et innlegg på Energi og Klima skriver administrerende direktør Vegard Frihammer i Greenstat som også er styreleder i Norwegian Hydrogen Cluster, at ansvaret for hydrogen-satsingen i Norge er pulverisert.
Han mener at ansvaret nå skyves rundt mellom departementene. Mens OED ikke har prioritert fornybar energi, men sitter med ansvaret for den kommende strategien, har KLD gitt prosjektstøtte uten å ha ansvar. Samtidig sitter NDF med eierskap i viktige statlige investormiljøer som for eksempel Nysnø som har et begrensende mandat. Samferdselsdepartementet bidrar med støtte til hydrogenferjer.
Frihammer mener man bør etablere et statlig selskap, Hydrogen AS med 2 milliarder i oppstartkapital.