En passasjer går forbi et termisk kamera for temperaturkontroll på Shanghai Pudong International Airport.

Foto

REUTERS/Claro Cortes IV.

Kastet personvern ut vinduet – vinner innovasjonsløpet

Publisert: 9. juli 2019 kl 12.55
Oppdatert: 9. juli 2019 kl 14.45

I Kina eksisterer slutter personvern å eksistere i det sekundet du blir født. De kinesiske myndighetene vet alt om deg i det du krysser landegrensen.

Med vestlige øyene er dette styresettet svært kritikkverdig. De bryter menneskerettigheter enkelt og greit.

Tidligere Google-leder i Asia, Lars Bratsberg, ønsker likevel å synliggjøre det enorme teknologiforspranget kineserne har nettopp fordi de har kastet personvern ut vinduet.

– Kineserne evner å innovere seg raskt og utvikle teknologi hurtig. De får rett og slett ting gjort ved å bryte innbyggernes personvern. Dette hadde selvsagt ikke fungert i den vestlige verden, understreker han.

Testet ut på flyplasser

Foto

Lars Bratsberg, leder i Growth Tribe Norge. 

Saken fortsetter under annonsen

For noen år siden gikk det kinesiske internett-selskapet Tencent Holdings til myndighetene og fortalte om deres ansiktsgjenkjenningsteknologi som de trodde kunne bli bra.

For at teknologien skal bli verdens beste, måtte algoritmen å trenes på mennesker ved hjelp av maskinlæring. Myndighetene ga dem lov til å plassere teknologien på alle flyplasser i landet.

– Det gir et veldig godt test grunnlag. Dette hadde selvsagt ikke skjedd noe annet sted i verden fordi det ikke er lov, sier Bratsberg, men Kina har verdens største kontrollerte testmarked som gir de en fordel.

Testen for ansiktsgjenkjenningsteknologien gjennomført i Shanghai er tatt i bruk slik: går du på rødt lys, får du automatisk en bot på WeChat. WeChat er utviklet av Tencent og har i 2019 estimert over 1 milliard bruker i Kina alene. 

Myndighetene har all data. Kjenner igjen ansiktet ditt og kan gjennom ID-nummeret, som er linket til mobilnummeret ditt, sende deg en bot direkte uten menneskelig involvering.

– Hvorfor skal man bruke politiets krefter på slike ting? Det er en veldig effektiv bruk av teknologi for å fjerne tidskrevende politiarbeid.

Saken fortsetter under annonsen

Dette er en teknologi har kommet det siste året. På tre år har selskapet gått fra å ha en brukbar teknologi til å ha en verdensledende teknologi som nå også blir brukt til å slippe inn og registrere skoleelever på skolen i hverdagen.

– Det er en bra innovativ historie.

Stor betydning for verden

Kina løper fort fram med teknologi fordi de har et styresett som tillater det. Bratsberg tror at den dagen Kina blir verdens største økonomi, kommer de til å bidra med denne type teknologi på verdensbasis.

– Man kan mene mye om Kina, men at de kommer til å ha en stor betydning for verden fremover, er jeg helt overbevist om. Slik som de investerer i internasjonale selskaper, har de en finger med i spillet på det meste.  Du kommer ikke unna kineserne, sier han.

Man skal være forsiktige med å bruke utrykk som «teknologitoget er gått»

Saken fortsetter under annonsen

Med tanke på Kinas hurtighet, har teknologitoget passert Europa?

– Man skal være forsiktige med å bruke utrykk som «teknologitoget er gått». Det er ingenting som har gått. Raskt er selvsagt bedre enn sakte, men mange moderne bedrifter evner å bruke arbeidsteknikker som gjør at de beveger seg fort. Ergo er det nok litt bedre enn de som beveger seg sakte, men det betyr ikke at det er for sent, sier han.

Bygge på det eksisterende

I dag er to senter for kunstig intelligens og maskinlæring i verden: det ene ligger i USA og det andre i Asia.

Bratsberg tror det er håpløst å skulle bygge noe fra bunn og skulle prøve å konkurrere med de internasjonale gigantene. Hans tips er å bygge på det som allerede eksisterer.

– De som bygger smart nok på det som allerede eksisterer kommer til å ha evnen til å få seg en posisjon innenfor det feltet de jobber, sier han.

Har Norge en sjanse til å hevde seg på teknologifronten?

Saken fortsetter under annonsen

– Det kan være norske selskaper, for vi har definitivt mange smarte folk. Vi må bare tenke at verden er større enn Norge, men det tror jeg de fleste har fått med seg. Det er mer et globalt marked enn et lokalt marked i dagens samfunn.

Kunnskapsmessig mener han at Europa ligger i tetsjiktet. Han peker spesielt på det faktum at vi har et utdanningssystem som har vært velfungerende i mange år, sammenlignet med Asia.

– Vi evner å se ting fra forskjellige perspektiver. Europa er ikke amerikansk-sentrert, sier han.

Bratsberg tror Europa er godt posisjonert til å se muligheter og bygge på toppen av det som allerede eksisterer.