Telenor har nå gjennomført prosessen med leverandørvalg til fremtidens mobilnett i Norge.

Foto

Telenor. 

Ericsson skal levere Telenors 5G-nett

Publisert: 13. desember 2019 kl 09.55
Oppdatert: 13. desember 2019 kl 10.50

Telenor har nå gjennomført prosessen med leverandørvalg til fremtidens mobilnett i Norge. Ericsson skal modernisere og bygge Telenors 5G-radionett.

Selskapet har nå vært igjennom en grundig prosess for å vurdere alle de sentrale nettverksleverandørenes evne til å levere på Telenors krav for fremtidens mobilnett.

I anbudsprosessen for 5G radionettet i Norge har Telenor lagt vekt på faktorer som teknisk kvalitet, evne til å innovere og modernisere mobilnettet, kommersielle betingelser, og i tillegg har de gjort grundige sikkerhetsvurderinger.

– På grunnlag av en omfattende og helhetlig vurdering har vi besluttet å introdusere en ny partner for dette viktige teknologiskiftet i Norge, sier Sigve Brekke, konsernsjef i Telenor Group i en pressemelding.

Viktig steg for digitaliseringen

– 5G-nettene vil være raskere, mer pålitelige og legge et bedre grunnlag for fremtidens digitale tjenester enn dagens 4G-nett. Regjeringen har vært opptatt av å legge til rette for tidlig 5G-utbygging i Norge, og derfor er jeg glad for at teleselskapene kommer raskt i gang, sier digitaliseringsminister Nikolai Astrup.

Regjeringen har lagt til rette for rask 5G-utbygging i Norge, blant annet gjennom tidlig frigjøring av frekvenser til bruk for 5G.

– Norge har noen av de raskeste mobilnettene i verden. Nå ligger alt til rette for at denne utviklingen kan fortsette. Det er et godt utgangspunkt for utvikling av smarte byer, selvkjørende biler og helse- og velferdsteknologi, sier Astrup.

Selskapene velger selv sine utstyrsleverandører i global konkurranse innenfor rammene av sikkerhetsloven.

Norske myndigheter utelukker ingen leverandører fra det norske markedet, men har stilt krav til teleselskapene om at de må velge flere enn en leverandør dersom de velger 5G-leverandører fra land Norge ikke har sikkerhetsavtale med.

Minst 50 prosent av basestasjonene skal være fra leverandører fra land Norge har sikkerhetsavtale med.

– 5G-nettene vil utgjøre en av Norges mest kritiske infrastrukturer. Sikre og robuste mobilnett er i alles interesse, og er helt avgjørende for et samfunn som blir stadig mer digitalisert. Derfor tar regjeringen 5G-sikkerhet på høyeste alvor, sier Astrup.

Saken fortsetter under annonsen

Først på 5G i Skandinavia

Brekke er sikker på at Telenor er perfekt posisjonert for å være ledende på nettverks-moderniseringen.

Som første mobiloperatør på 5G i Skandinavia, vil Telenor i 2020 for alvor begynne å rulle ut 5G i Norge.

– Den totale moderniseringen av mobilnettet vårt er et ambisiøst prosjekt, og noe vi gleder oss til å igangsette, sier Petter-Børre Furberg, administrerende direktør i Telenor Norge.

Moderniseringen vil ta 4-5 år. Derfor vil Telenor benytte utstyr fra nåværende leverandør til radionettet, Huawei, for å vedlikeholde 4G-nettet samt oppgradere 5G-dekningen enkelte steder i Norge.

Radionettet er det ytre laget av mobilnettet, som sikrer at kundene kobles opp. Det indre laget, som gjerne kalles kjernenettet, er i ferd med å bli oppgradert i samarbeid med Nokia og Ericsson, som tidligere annonsert.

Saken fortsetter under annonsen

I kjernenettet produseres kundenes tjenester, og tjenestene leveres over radionettet. Hele mobilnettet, inkludert kjernenettet, planlegges, driftes og styres av Telenor.

Nye muligheter for næringslivet

Etter å ha lansert Skandinavias største 5G-pilot på Elverum, er Telenor allerede i full gang med å bygge 5G i Trondheim.

Siden 2018 har Telenor åpnet 5G-piloter en rekke steder i Norden og Asia.

Testingen gjennomføres med flere sentrale nettverksleverandører for å vurdere de ulike tekniske løsningene, samt for å skape en forståelse av hvilke krav Telenor skal stille til det nye 5G-nettet.

For øyeblikket tester Telenor 5G på ti steder i Norge, og på utvalgte steder i Danmark, Sverige, Finland, Thailand og Malaysia.

Saken fortsetter under annonsen

5G-teknologien er en avansert og innovativ teknologi som skaper helt nye muligheter både for folk flest, næringslivet og for samfunnet som helhet.

– Fremtidens mobilnett vil gi nordmenn tilgang til helt nye produkter og tjenester. Med 5G får vi hastighet tilsvarende fiber tilgjengelig over mobilnettet, sier Petter-Børre Furberg.