– ADHD kan være gull verdt for entreprenørskap
Personer med hyperaktivitet, et av hovedsymptomene på diagnosen ADHD, er mer tilbøyelige til å starte sine egne bedrifter, viser forskning fra Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM).
Høyt energinivå, kreativitet og risikovilje gir hyperaktive personer en fordel når de skal starte for seg selv, hevdes det. Forskningsleder Ingrid Verheul, som er assisterende professor ved RSM, har studert det sterke samsvaret mellom hyperaktivitet og entreprenørskap gjennom to ulike studier. Én av studiene tok for seg mer enn 13.000 nederlandske studenter, og den andre har sett nærmere på 7208 svenske tvillinger. Dataene fra sistnevnte studie er hentet fra Karolinska instituttet i Stockholm.
– Vi fikk muligheten til å bruke data fra The Screening Twin Adults: Genes and Environment (STAGE) i det svenske tvillingregisteret, som ble etablert på 1950-tallet for å studere hvilke effekter røyking og drikking har på kreft og hjertesykdommer. Dette er hovedkilden i dette prosjektet. Tvillingregisteret inneholder både et rikt utvalg av biologiske data og detaljer om svenske tvillingers sosio-økonomiske bakgrunner. Resultatene vi fant viser at hyperaktivitet er tydelig linket med tilbøyelighet for entreprenørskap. De ble bekreftet ved å studere ADHD-symptomer i sammenheng med entreprenørskapsaktivitet hos mer enn 13.000 studenter på nederlandske universiteter, sier Verheul.
Profilerte ledere
Forskerne studerte ikke de kliniske ADHD-diagnosene, slik psykiatere gjør, men betraktet heller ADHD som en tendens med hensyn til oppførsel.
– ADHD blir ofte assosiert med dårligere prestasjoner på jobb og større sjanse for arbeidsledighet. Likevel har flere prominente gründere og bedriftsledere stått frem offentlig og fortalt om hvordan diagnosen har hjulpet dem til å lykkes. Blant dem er Richard Branson, leder for Virgin Group og tidligere Ikea-sjef Ingvar Kamprad, påpeker Verheul.
Hun tror at disse resultatene kan hjelpe til med å destigmatisere ADHD, siden de demonstrerer at entreprenørskap er en karrierevei som passer talenter med syndromet.
– Det høye energinivået er et eksempel på noe som kan støtte disse personene med å ta initiativer og å gjennomføre entreprenørielle aktiviteter. Disse positive effektene innvirker ikke bare på inidividuell velvære, but også på samfunnet – gitt at personlig næringsdrivende bidrar betydelig til innovasjon og økonomisk vekst, sier hun.
Støtte fra norsk forskning
Forskningsresultater fra Nord universitet i Norge viser den samme tendensen: Folk med ADHD kan ha kvaliteter som gjør dem veldig godt egnet for å starte nye bedrifter, der andre ville ha gitt opp lenge før de kommer så langt. Johan Wiklund er professor ved Syracuse University og professor II ved Nord universitet. Han står bak studien ffra Nord universitet, og har fortsatt å studere fenomenet. Så langt har han gjennomført seks studier og intervjuet mer enn 100 entreprenører som har ADHD. Han forteller at mange av egenskapene til personer med denne diagnosen gjør dem egnet som gründere.
Wiklunds resultater viser at ADHD-symptomer, til tross for sine negative sider, bringer frem en ny type logikk som virker bedre stilt inn på entreprenørielle aktiviteter. Dette handler spesielt om impulsivitet, der muligheter søkes før man ser på konsekvensene. Handling er foretrukket, fremfor å tenke eller å vente og se. Målet er å utvikle noe nytt. Ifølge Wiklund gir denne innsikten oss en mulighet til å utvikle entreprenørskap, også på et teoretisk plan, siden den kaster lys på et felt som i dag ofte blir sett på som en blindvei. På den ene siden neglisjerer vi impulsivitet, fordi det ikke virker rasjonelt. Samtidig finnes det ingen oppskrift for hvordan man skal kunne handle rasjonelt i usikre situasjoner.
– Det store spørsmålet her handler om behovet for å definere hva som fører til de rette handlingene, uten å måtte referere til hva konsekvensene blir. For folk med ADHD kommer dette intuitivt. Selv om de skulle angre på sine handlinger når resultatet er klart, har de en intuitiv følelse av at disse handlingene er fornuftlige, sier Wiklund.
Hyperaktiviteten og impulsiviteten gir gründere med ADHD meget stor arbeidskapasitet, noe som er en forutsetning for å lykkes med oppstart av bedrifter. Entreprenørene Wiklund har intervjuet har alle stor arbeidskapasitet, forteller han.
– Gründerne er så impulsive at de ofte agerer først, og tenker etterpå. De kaster seg ut i ting de ikke har forsøkt tidligere. Her stopper ofte gründere som ikke har disse symptomene. De tør ikke prøve dette. De hyperaktive kjører bare på. Entreprenørene tjener på slik impulsivitet. Studiene mine viser at dette ofte er det som skiller dem som lykkes fra dem som mislykkes som gründere, sier Wiklund.
Motgang
– Hva skjer når disse riskovillige og impulsive gründerne møter motgang, noe de fleste gründere gjør i en oppstartsfase?
– Folk med ADHD er vant med å mislykkes. Det gjør de allerede på skolen, der de sliter med både atferd, disiplin og dårlige karakterer. Det gjør dem mindre redd for motgang, og mer løsningsorienterte, forklarer han.
Wiklund forteller at han gjennomførte en studie i Danmark nylig, der det kom frem at personer med ADHD, som har en partner privat lykkes best. Partneren hadde en positiv påvirkning og bidro til balanse, enten det dreide seg om strukturelle ting som å føre regnskap eller lignende oppgaver.
– Er man veldig impulsiv, kan man få problemer med langvarige relasjoner. Likevel ser vi at de som er gift i en lang periode også er tilbøyelige til å holde ut lenge i forretningslivet, men det mangler vi fullstendig tallmateriale på, påpeker han.
På telefon fra Canada forteller Wiklund at han er på vei inn i et seminar om ADHD og entreprenørskap han skal lede. Tematikken er også personlig for ham. Han har nemlig selv ADHD.