– Vi skal styrke kommunikasjonen til dagligvarebransjen
Apputviklerne i Danmark og Norge startet opp bedriftene sine omtrent samtidig. ShopGun var litt tidligere ute. På sine respektive gutterom utviklet de et tilbudsaviskonsept for dagligvarebransjen som har tatt av i begge land.
I dag blir appene til danske ShopGun og norske Mattilbud lastet ned av til sammen 1,3 millioner nordmenn. PostNord har ønsket å kjøpe ShopGuns tjeneste, og Mattilbud har også tidligere hatt friere i hælene, men gründerne har ikke ønsket å selge. Nå følte imidlertid Mattilbud-gründer Andreas Jørgensen (27) at han hadde fått ut potensialet av den norske appen.
Samarbeidet mellom tilbudsavis-appene ble til slutt uunngåelig. Siden 2016 har Christian Birch i ShopGun og Jørgensen hatt samtaler om dette. Jørgensen og de andre Mattilbud-gründerne har i dag andre jobber, og har sett tjenesten rulle og gå, uten behov for ytterligere markedsføringsinnsats. En gullkalv for den rette bedriften som ønsker å ta tjenesten videre.
– Enkel å lage
Jørgensen fikk idéen om appen mens han studerte på NTNU i Trondheim for fem år siden. I begynnelsen hadde han ingen klar plan, bortsett fra at han ønsket å utvikle noe og starte opp en bedrift.
– Jeg hadde lyst til å lage noe, men visste ikke helt hva. Jeg diskuterte med venner og gjorde research. Men jeg var student, og det var studenthverdagen som opptok meg. Da ble veien kort til mat. Det var viktig at det jeg utviklet skulle være relevant for studenter, sier Andreas Jørgensen.
Appen, som er en oversikt over daglivarehandelens ulike tilbud, var enkel å lage. Håpet var å få så mange brukere at tjenesten også ville tiltrekke seg annonsører.
– Det var enkelt å lage den. Det krevdes ikke så mye teknisk. Men jeg tok kontakt med kompiser på NTNU og laget en skisse. Så fikk jeg kompetente folk til å programmere tjenesten. Vi lanserte appen seks måneder senere. Da var den halvferdig. Det er det lureste jeg har gjort, fordi da ble jeg tvunget til hele tiden å tenke utvikling og forbedring, utdyper han.
Uten særlig markedsføring har appen blitt lastet ned av en femtedel av Norges befolkning. Det skyldes både behov i markedet, selve tjenesten og litt flaks, ifølge Jørgensen:
– Vi fikk mye mediedekning og omtale, siden vi var studenter som hadde utviklet noe. Den organiske veksten tok deretter naturlig over, uten at vi trengte å bruke penger på markedsføring. Vi har vært heldige og dyktige, sier han.
I begynnelsen var den store milepælen 1000 nedlastninger, etter å ha laget en fiktiv forretningsplan. Responsen fra markedet var overraskende for kommunikasjonsteknologi-studenten. I takt med veksten måtte også staben forsterkes. Jørgensen fikk rekruttert riktig, slik at tjenesten var sterk nok til å håndtere den store pågangen.
Årsaken til pågangen er han ikke helt sikker på, men han har en teori:
– Det norske markedet består av mange dagligvarebutikker på små flater. Vi kan ha flere valg enn man har i mange andre land. Med en bedre og mer lettfattelig oversikt over de ulike butikkenes tilbud, blir det lettere for forbrukerne, sier han.
Mattilbud-appen samler tilbudene fra de største matvarekjedene i Norge: Rema 1000, Meny, Kiwi, Joker, Spar, Coop–butikkene, Bunnpris, Europris, Narvesen og 7-Eleven. I september 2013 var appen klar. I løpet av det neste halve året hadde de over 100.000 nedlastninger. Det var først og fremst unge mennesker mellom 18 og 30 år som tok tjenesten i bruk, særlig i studentbyene. Mer enn 70 prosent av brukerne var kvinner.
Lenge planlagt
Christian Birch forteller at ShopGun har planlagt et oppkjøp av Mattilbud lenge:
– Vi møtte Mattilbud for første gang i 2016. Vi hadde registrert at de hadde mange flere nedlastninger enn vi hadde i Norge. Etter å ha bygget opp ShopGun sakte, men sikkert her, hadde vi oppnådd 300.000 nedlastninger. Mattilbud hadde mer enn en million, forteller han.
Birch og Jørgensen ble enige om å møtes igjen. Gründerne i Mattilbud har i dag andre jobber, mens ShopGun har mer enn 40 ansatte og har satset på å utvikle sin virksomhet. De møttes for en stund siden for å diskutere konkretiseringen av et mulig samarbeid. Da ble det klart at et oppkjøp var aktuelt.
– Mattilbud ønsket at noen med rett kompetanse og riktig apparat kunne ta bedriften til et enda høyere nivå. Det hadde de ikke anledning til selv. Vi er fornøyde med denne løsningen, og tar fatt på oppgaven med stor ydmykhet. Det er svært imponerende at de har klart å bygge opp denne tjenesten, uten å bruke penger på markedsføring. Nå beholder vi merkevarenavnet, siden kjennskapen er så høy i Norge, utdyper Birch.
Vi er et supplement, ikke konkurrenter. Men teknologien vår kan bidra til å få fart på kjedenes kommunikasjon
Nå vil han verne om varemerket Mattilbud og bygge videre på det som er etablert, samtidig som appen skal utvikles videre.
– Når vi nå overtar stafettpinnen skal vi skape noe som er nyttig for både brukerne og dagligvarehandelen. Inntjeningsmodellen i dag er utelukkende basert på annonser fra dagligvarehandelen. Vi ser for oss at vi skal fjerne annonsene som ikke treffer og heller erstatte dem med en annen modell. Modellen må understøtte det neste steget vi ønsker å ta. Det innebærer en tettere dialog med dagligvarehandelen. Vi skal bidra til å styrke bransjens kommunikasjon og gjøre den tydeligere. Vi tror alle parter vil se på dette som noe positivt, sier han.
Utviklingen innebærer å ta i bruk ShopGuns teknologi i Mattilbuds app. Da kommer skreddersøm som geografi og værtjenester inn i miksen. Brukeropplevelsen skal bli mer lokal og personlig.
– Vi har også inngått en stor avtale med Coop i Danmark, som innebærer å ta tilbudsavisene til et nytt nivå. Dette er noe vi har jobbet med i 10 år, forteller Birch.
Reddet av iPad
Da ShopGun startet opp sin virksomhet var det nettopp som et svar på alle tilbudsavisene som dumpet ned i postkassa. Det kom så store mengder av disse avisene at Birch tenkte at det måtte være mulig også å lage disse digitalt. Det ville forenkle brukeropplevelsen, og dessuten være en mer miljøvennlig løsning. Det fantes ingen steder på nettet der man kunne søke opp butikkenes og supermarkedenes tilbud, slik de ble fremstilt i tilbudsavisene.
– Det var heller ingen som ønsket å gi oss data på dette. Det nærmeste vi kom var et tilbud om å få tilbudsavis i pdf-form, men da ville det bli umulig å trekke ut informasjonen raskt nok, sier Birch.
Birch og sin medgründer gikk i gang med å lage en semantisk analyse av hele tilbudsavisen, herunder en komplett oversikt over alle tilbudene. Deretter lanserte de en nettside som de kalte eTilbudsavis.
– Trafikken uteble totalt. Vi manglet et delingselement i tjenesten. Dette var på tiden da Apple lanserte iPhone, med sine plasseringsspesifikke tjenester. Vi manglet adressene – først da kunne vi fortelle folk akkurat hvor det var tilbud å finne, utdyper han.
Men tjenesten vekket interesse etter hvert. Den danske avisen Ekstrabladet skrev om appen de fikk utviklet. Den ble kompatibel med både Apple og Android. Kundene omfavnet den digitale databasen for tilbud fra de ulike tilbudsavisene, men likevel var det fortsatt noe som manglet.
– Folk begynte å skrive til oss. De fortalte at de savnet å lese om tilbudene også på papir. På dette tidspunktet kunne vi ikke tilby en identisk version av papiravisen digitalt. Til det var oppløsningen for dårlig. Da iPad-en ble lansert, løste dette problemet seg heldigvis av seg selv, smiler Birch.
Fire timer etter at ShopGun publiserte iPad-appen var den nummer én av de mest nedlastede appene i Danmark. Blant Apple-brukere var den nummer 7, og til sammenligning var Facebook nummer 11.
– Folk har vært vant med tilbudsaviser i en rekke tiår, så det viste seg å være avgjørende at de fortsatt følte en forbindelse med hvordan den tidligere så ut. Kundene mistet ikke helt opplevelsen de hadde hatt med papiravisen når de leste den på iPad, sier Birch.
Synergier
Nå skal norske Mattilbud-brukere få glede av ShopGuns teknologi. Målet er å skape enda flere muligheter for dagligvarebransjen. Det skal han klare gjennom geografisk segmentering:
– Alt innholdet i Mattilbud skal bli geografisk segmentert. I dag får du de samme tilbudene hos Rema 1000 enten du befinner deg i Nord-Norge eller i Oslo. Med ShopGuns teknologi skal vi rette på dette, sier han.
Avtalen med Coop i Danmark skal skape synergier i Norge.
– Et alternativ til pdf-kataloger, med vår teknologi Incito, er utarbeidet. Det er en 100 prosent digital, responsiv og data-drevet katalog, som også er tilgjengelig for lesere som trenger oversetting. Tilbudsaviser må være noe som folk også får en god leseopplevelse av. Vi ønsker å stimulere til engasjement og til gode valg, sier han.
En titt på tilbudsavisene i appen avslører at Incito-versjonen bidrar til at brukeren kommer tettere på produktene og tilbudene. Men brukerne har også valget om å se tilbudene på den tradisjonelle måten.
– Vi skal skape mer oppmerksomhet om den digitale kanalen til Mattilbud. I dag er det folk selv som åpner appen og velger hvor de skal søke varer. Utgangspunktet er godt. Folk ønsker slike samlingsplasser, med alle kjedene tilgjengelig. Vi tror at slike plattformer er viktige, i tillegg til kjedenes egne apper. Vi er et supplement, ikke konkurrenter. Men teknologien vår kan bidra til å få fart på kjedenes kommunikasjon, sier Birch.
– Både ShopGun og Mattilbud er såkalte App-bedrifter som er utviklet på gutterommet. Føler dere at dere med oppkjøpet tar steget inn i en hardcore business-verden og har blitt voksne nå?
– He he, vi har fortsatt et ungt fokus, både i forhold til drift, forretningstankegang og arbeidsmiljø. Men vi har vokst oss store, også i antall ansatte. Begge bedriftene startet på samme måte, omtrent på samme tid – selv om ShopGun var litt tidligere ute – våre historier er ganske like. Men nå har tiden kommet for å ta virksomheten et steg videre. Det er et naturlig tidspunkt for oss, og passer godt inn i våre planer for Norge. Her er det et stort potensial, sier Christian Birch.