Leder i Legemiddelindustrien begynner å bli lei av å vente på helsedata.

Foto

JBJ

Legemiddelindustrien

– Vi blir sett på som et problem

Publisert: 10. januar 2018 kl 10.51
Oppdatert: 10. januar 2018 kl 14.33

Lederen i Legemiddelindustrien Karita Bekkemellem snakker til et fullsatt auditorium på Universitetet i Oslo som er samlet for å diskutere verdien av helsedata og mulighetene for å bygge en norsk helseindustri.

Bekkemellem mener tilgangen til helsedata er avgjørende for at legemiddelindustrien skal kunne utvikle nye medisiner og behandlinger i Norge.

Hun er på ingen måte fornøyd med dagens situasjon. 

– Mangelen på data og forsinkelsene i uthentelse av tilgjengelige data er i dag en betydelig flaskehals, sier hun og hamrer løs mot det hun omtaler som et uprofesjonelt mottaksapparat.

– Det er ikke et uttalt mål å samarbeide med næringslivet, vi blir heller sett på som et problem.

Legemiddelindustrien omsetter for om lag 14 milliarder kroner i året i Norge og ansetter rundt 4000 personer. Målsetningen til Bekkemellem er at næringen om fem år har mer enn doblet dette antallet.

Men da må samarbeidet med offentlige myndigheter og helsevesenet bedres. 

Saken fortsetter under annonsen

– Det er ikke kultur for å gå i dialog og etablere et godt samarbeid med næringslivet i dag. Vi blir ikke sett på som en foretrukket partner, sier hun.

I innlegget sitt peker Bekkemellem fremover. Hun håper at dersom Norge lykkes med å gi bedre tilgang på helsedata, vil det vokse frem en betydelig bransje.

– Vi har infrastrukturen og mye av rammeverket som er nødvendig for å legge til rette for utvikling av nye medikamenter, men ofte handler ordskiftet om vaksineprogrammer og den 3. verden og ikke utvikling av nye bedrifter, sier hun. 

Til de som peker på at norsk helseteknologi og utvikling alltid ender med utenlandsk oppkjøp har hun en klar beskjed:

– Vi skal ikke være så  redde for dette. Det er slik norsk forskning kan nå igjennom til et stort internasjonalt marked.

Viserektor ved UiO Per Morten Sandset peker også på at Norge har gode helsedata og at det virker å være politisk vilje til å omgjøre denne kunnskapen til nye jobber. 

 

Saken fortsetter under annonsen