Konsernsjef i Norsk Hydro Svein Richard Brandtzæg er en av topplederne som har signert anbefalingen. 

Foto

Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Toppledere deler suksessoppskrift med regjeringen

Publisert: 14. august 2018 kl 10.44
Oppdatert: 14. august 2018 kl 10.44

Blant de som stiller seg bak anbefalingen er Hydro, Telenor, Elkem, Microsoft og Forskningsrådet.

– Vi er veldig fornøyd med at vi er blitt enig om hvordan vi sammen kan bidra til omstilling, verdiskaping og bærekraftig vekst basert på forskning og innovasjon, sier administrerende direktør i Forskningsrådet, John-Arne Røttingen på deres nettsider.

De senere års økte satsing på forskning og innovasjon har gitt grunnlag for flere lovende prosjekter, og denne erklæringen støtter opp under Regjeringens ambisjon om å fortsatt øke Norges samlede investeringer i forskning og utvikling.

Sikre konkurransekraft

Også konsernsjef i Hydro, Svein Richard Brandtzæg, synes den felles erklæringen er viktig:

– For å sikre konkurransekraft i et høykostland ligger det mye kunnskap og teknologi bak norsk produksjon av varer og tjenester. Det foregår mye spennende forskning i norske bedrifter, men det er også mye som ikke når frem til kommersialisering. Mange lovende prosjekter kunne se dagens lys dersom vi videreutvikler virkemidler, finner nye samarbeidsformer og partnerskap og gjennomgår regelverk med sikte på å utløse mer innovasjon og kreativitet, sier Brandtzæg.

Saken fortsetter under annonsen

Norge har et fortrinn gjennom å være et land med relativt små forskjeller, høy tillit og vilje til å ta ansvar og bære risiko, alle forankret i arbeidslivets trepartssamarbeid.

Bedriftene som har signert anbefaingen ønsker nå å bidra til et godt trepartssamarbeid mellom næringslivet, Forskningsrådet og regjeringen om forskningsbasert utvikling og innovasjon for omstilling, verdiskaping og bærekraftig vekst i og for Norge.

Fire konkrete anbefalinger:

Erklæringen fremhever fire konkrete tiltak som anses som særlig viktige for å skape nye suksesshistorier i norsk næringsliv:

  1. Prioritere næringer der Norge har konkurransefortrinn

  2. Bruke offentlige FoU-midler på en måte som stimulerer til private investeringer

  3. Satse på kunnskap og kompetanse

  4. Legge til rette for mer offentlig-privat samarbeid og offentlige innkjøpsordninger som fremmer innovasjon.