Teknisk leder i Drammen kommune, Geir Andersen.
Foto
Bård Andersson

Slik ble Drammen en av Europas mest klimavennlige byer

Publisert: 15. januar 2018 kl 09.55
Oppdatert: 15. januar 2018 kl 13.36

I 1993 ønsket Drammen et nytt databasert overvåkningssystem. Det ble samtidig begynnelsen på en aldri så liten miljørevolusjon.

Mannen som satt på andre siden av bordet, og solgte systemet til kommunen, Geir Andersen, skulle bli sentral i dette arbeidet.

– Jeg jobbet i selskapet Solberg og Andersen, og solgte et Windows-basert system til kommunen. Fire år senere satt jeg som teknisk leder i kommunen via selskapet Drammen Eiendom, forteller han til Dagens Perspektiv.

Sammenkoblinger

Bygg etter bygg ble deretter koblet til dette systemet – sakte, men sikkert. I dag er 85 bygg sammenkoblet til kommunens SD-anlegg (Sentral Driftskontroll, journ.anm.).

– Vi har egentlig ikke kjøpt noe nytt på 25 år, men i stedet oppgradert jevnlig, sier Andersen.

For å få til dette ble det lagt en overordnet strategi. Dette fikk man gjøre, uten at det ble noen bystyresak. Tross alt, var det ikke forbundet store kostnader med dette. Det viktigste var å tilegne seg utstyr som kommuniserte med SD-anlegget.

Saken fortsetter under annonsen

– Slike omlegginger kan ikke gjenomføres uten flinke folk på laget, forteller Andersen.

Han tok med seg to kollegaer fra Solberg og Andersen, da han startet arbeidet med å gjøre Drammen klimavennlig. De er fortsatt med på laget.

Drammen kommune har også vært avhengig av  gode leverandører, som har levert elektronikk og andre produkter som virker.

– Ligger langt fremme

I byggbransjen ligger Drammen langt fremme i europeisk målestokk, når det gjelder klimavennlighet. Andersen påpeker at mange byer kommer etter, og at man generelt sett har blitt langt flinkere til å utvikle byene i denne retningen.

– Vi har ammoniakkvarmepumper som er svært langt fremme miljømessig. I tillegg har vi et gjenvinningsanlegg på Lindum som produserer biogass, fôr og gjødsel. Verden ser veldig annerledes ut enn den gjorde for 25 år siden, smiler han.

Han legger til at få byer har så mange bygg koblet sammen til ett system som Drammen har.

Saken fortsetter under annonsen

– Mennesker må myndiggjøres

Som leder er Andersen opptatt av at de ansatte skal gis myndighet. For å få til store ting, bør man jobbe på lag.

– Det er på den måten vi oppnår kontroll. Jeg har lite til overs for micro management, sier mannen som leder 20 mennesker, i alle slags funksjoner – fra vaskehjelp til lederstillinger.

Han mener at ledelse handler om å gjøre livet friksjonsfritt for folk, og at god organisering er nøkkelen tiil det Drammen kommune har oppnådd.

– Vi har vært effektive, og har hele tiden hatt fokus på det verdiskapende – i dobbelt forstand, sier Geir Andersen.