Ruter posisjonerer seg som en sentral aktør i utviklingen av smarte byer
Skal vi få smarte byer krever det felles infrastruktur for håndtering og deling av stordata.
En by med selvkjørende biler og busser, som man i Lisboa har anslått kan redusere reisetiden med opptil 40 prosent sammenlignet med vanlig kollektivtrafikk, trenger svært gode datakilder.
Ifølge en artikkel på nettsiden ZDNet er Ruter, som drifter hovedstadsområdets kollektivtrafikk, godt i gang med nettopp slik infrastruktur
Mens dagens system allerede samler inn en stor mengde data, blant annet om rutene og bussenes posisjon i byen, er det ikke mulig å få de forskjellige typene data til å snakke godt sammen.
Det er et slikt system Ruter nå ønsker å få på plass. Målet skal være at fremtidens busser skal ha en åpen og standardisert IT-plattform.
Det skal gjøre det mulig med storstilt innsamling og deling av data fra bybildet.
–Alle data fra hele transportflåten kommer til å bli tilgjengelige. Miljøsensorer på bussene, trafikken, lys, støy, forurensing og så videre til i prinsippet bli åpent tilgjengelig, sier Ruter-sjef Bernt Reitan Jenssen til ZDNet.
Han tror det nye systemet, som for tiden testes på 400 busser i Oslo, vil kunne fungere som en plattform for nye tjenester.
Løsningen inngår i Ruters tilbud i den pågående anbudsprosessen om å fortsatt drifte Oslo og omegns kollektivtrafikk.