Ny batteriteknologi utviklet ved Institutt for energiteknikk kan gjøre at elbiler i framtiden vil kunne kjøre mye lenger enn i dag på hver lading.

Foto
Heiko Junge / NTB scanpix
 
 

 

Norsk forskning kan gi elbiler med 1.000 kilometers rekkevidde

Publisert: 12. juli 2018 kl 06.59
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.55

– Du kan si at vi har funnet X-faktoren vi har lett etter. Dette har et helt enormt potensial og er noe forskere over hele verden forsøker å få til, sier forskningsdirektør Arve Holt ved Institutt for energiteknikk i en pressemelding.

Teknologien som forskerne ved instituttet på Kjeller har kommet fram til brukes i litium-ionbatterier, som er batteriene som brukes i elbiler, mobiltelefoner, nettbrett, bærbare PC-er og det meste annet vi omgir oss med av teknologi i hverdagen.

Det kan bidra til at vi blant annet får elbiler med 1.000 kilometers rekkevidde og mobiltelefoner som ikke trenger å lades på flere dager.

Kan gi fem ganger høyere kapasitet

Forskerne har i flere år undersøkt mulighetene for å bruke silisium i batterier, istedenfor grafitt som brukes i dag. Rent silisium har i teorien ti ganger høyere kapasitet enn grafitt, men mister også kapasitet raskere.

Nå har likevel forskerne kommet opp med en silisiumblanding som gjør at kapasiteten holder seg stabilt høy over tid, selv om kapasiteten blir noe lavere enn med rent silisium. Batterier med den nye silisiumblandingen vil likevel få tre til fem ganger høyere kapasitet enn dagens batterier, ifølge forskerne.

Skal testes hos selskaper

Saken fortsetter under annonsen

Teknologien skal nå testes sammen med flere norske og internasjonale selskaper, i samarbeid med Kjeller Innovasjon som jobber med å kommersialisere forskningsresultatene. De har også fått støtte fra Forskningsrådet til prosjektet. I tillegg jobbes det med å patentere nanoteknologien.

– Vi har testet at det fungerer i lab-skala med gode resultater. Nå som vi har fått støtte av Forskningsrådet i FORNY2020-programmet skal vi teste det videre sammen med internasjonale industripartnere og se om det fungerer i deres industrielle prosesser. Prosjektet som skal fokusere på å bringe det nye materialet til markedet har vi kalt SiliconX, og det blir svært spennende å få jobbe mot så store mål sammen med Kjeller Innovasjon, sier Marte O. Skare, som er en av forskerne i prosjektet.

Institutt for energiteknikk
søn 20.02.2022 23:47
  • Institutt for energiteknikk (IFE) ble grunnlagt av den norske stat og er i dag en selvstendig stiftelse.

  • Stiftelsens hovedformål er på ideelt og samfunnsnyttig grunnlag å drive forskning og utvikling innen energi- og petroleumssektoren, og å ivareta nukleærteknologiske oppgaver for Norge.

  • IFE omsetter årlig for rundt en milliard kroner og har rundt 600 ansatte på Kjeller og i Halden.