Søsknene Ranveig Eknes Reikerås og Ove Eknes er andre generasjon som leder Georg Eknes Industrier. Her sitter de i sin toppmodell av en stol, Pacific 1400.

Foto

Otto von Münchow. 

Georg Eknes Industrier

Liv laga med konstant produktutvikling

Publisert: 11. april 2018 kl 07.45
Oppdatert: 11. april 2018 kl 07.45

Kanskje mot alle odds tjener Georg Eknes Industrier penger på noe så lite tidsriktig som stoler til skip og tog.

– Det hele ligger i detaljene og alltid prøve å holde topp kvalitet på det vi tilbyr, sier Ove Eknes, daglig leder.

Fra et litt grisgrendt strøk nord for Bergen, eksporterer bedriften sine stoler til hele verden. De ligger i prisklasse fra 1300 kroner for den enkleste stolen til 100.000 for den mest avanserte stolen som i utførelse konkurrerer med de ypperste flystolene på første klasse.

Alt har imidlertid ikke vært like rosenrødt for Georg Eknes Industrier. 12. desember 2001 kunne Bergens Tidende melde at bedriftens julepresang til sine 60 ansatte var nedleggelse. Ingen skulle tape penger på virksomheten. Men ansatte mistet jobben, mens eierne mistet både jobb og egenkapital. En måned senere var Georg Eknes Industrier igang igjen, og etter hvert ble de mest erfarne medarbeiderne ansatt på nytt.

– Bedriften gikk aldri konkurs, selv om både nabolag og kunder fortsatt tror det. Vi sa opp oss selv og de ansatte og avviklet virksomheten. Men en måned senere var vi i gang igjen, forteller Eknes.

Denne omleggingen viser på mange måter hva Georg Eknes Industrier står for. Ærlighet og ansvar. Ingen skal tape på forretningsvirksomheten. Nå går driften stille og rolig ifølge daglig leder. Når Ukeavisen Ledelse besøker stolprodusenten på Eknes i Lindås kommune, er bedriften i sluttfasen av en stor ordre for NSB.

Foto

Daglig leder Ove Eknes med stolrammer som skal leveres til Color Line. (Foto: Otto von Münchow)

Saken fortsetter under annonsen

Høy kvalitet

For 25 år siden leverte Georg Eknes industrier 5000 stoler til statsbanene. NSB var så fornøyd med kvaliteten at stolprodusenten fikk jobben med å renovere stolene. Det er bare puter og trekk som blir skiftet, mens all mekanikk blir brukt på ny.

– Disse stolene får nå helt ny levetid. De skal settes inn i ny trafikk, nærmere bestemt kortbanetog utenfor Oslo. For NSB er dette lønnsomt så lenge rammeverket fortsatt er topp – og det henger sammen med at vi valgte rett materiale for 25 år siden, bemerker Ove Eknes.

Bedriften har vært gjennom utallige endringer. Det er grunnen til at vi har klart det

Markedssjef Ranveig Eknes Reikerås legger til at selskapet gjorde en tilsvarende renoveringsjobb for et skip i Sverige. – Vi er ikke kjent for å være billige, men for å holde høy kvalitet, sier hun.

– Et rederi på Malta har valgt våre stoler i alle sine båter.

En annen stor jobb har vært til to av Color Lines skip som går i trafikk mellom Larvik og Hirtshals i Danmark. Stolene var spesialdesignet og skulle passe på millimeteren. Skipene skulle ta om bord pallene med stoler i Larvik, seile til Hirtshals og rett på slipp. Da var det ikke snakk om å kunne være for sen med leveringen.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi oppdaget at skipene var noen millimeter smalere enn tegningene. Da måtte vi legger krefter til for å få levert i tid, forteller Ove Eknes.

Alle 700 stoler av typen sleeprest ble levert til dato.

Foto

Daglig leder Ove Eknes i samtale med syersken Anne Grethe Eikanger. (Foto: Otto von Münchow)

Norske ferger

Ranveig Eknes Reikerås og Ove Eknes er andre generasjon som driver industribedriften i Lindås. De eier sammen med søsteren Wenche Eknes, som ikke er aktiv i driften, en tredel hver av selskapet. Det var faren, Georg Eknes, som med produksjon av treskjæring i kjelleren i 1952 la grunnlaget for industribedriften. I 1979 ble de første møblene til passasjerbåt levert. Senere kom også møbler til tog.

– Bedriften har vært gjennom utallige endringer. Det er grunnen til at vi har klart det. Vi har levert møbler i tre, og vi har også spesialisert oss på glass i en periode. Vi har alltid drevet med nisjeprodukter, sier Ove Eknes.

– Og vi har alltid drevet med utvikling. Vi sitter ikke og venter på neste forespørsel. Det gjør at vi kan levere i spesielle segmenter der våre konkurrenter ikke har samme muligheter. Det gjelder spesielt de dyrere stolene.

Saken fortsetter under annonsen

Vi har alltid drevet med utvikling. Vi sitter ikke og venter på neste forespørsel

Ranveig Eknes Reikerås bemerker at det meste bedriften leverer av stoler til tog, hurtigbåter og skip, går til utlandet. I Norge er det vanskelig å få innpass med høykvalitetsprodukter ifølge henne. Her er det laveste pris som er gjennomgangstonen.

Likevel vil Georg Eknes Industrier inn på det norske markedet og har tatt frem en enklere stol som skal kunne konkurrere mot andre, rimelige leverandører. Dette er en designerstol, delvis utført i tre. Målgruppen er norske og utenlandske ferger.

– Stolene om bord i fergene våre kunne trenge litt finere design, sier Ove Eknes.

– Våre stoler skal kunne konkurrere på pris, men har et betydelig bedre design.

Foto

Toppmodellen av en stol, Pacific 1400, til Georg Eknes Industrier. (Foto: Otto von Münchow)

Design

Saken fortsetter under annonsen

Ove Eknes understreker at alle stoler som leveres fra Georg Eknes Industrier er tegnet av to dyktige designere. Dette er profesjonelt industridesign. Det betyr blant annet at designer også må tenke produksjonsteknikk når de lager et design. Bedriften tok i bruk 3D-datategneprogrammer lenge før noen andre stolprodusenter.

– Vi har en fantastisk fyr på 3D. Han har laget en motorsykkel helt i plast som han har støpt på egen fabrikk.

Det siste nye av design ved Georg Eknes Industrier som er under utvikling, er en toppstol som skal kunne gjøres om til en køye. Den har siste nye av teknologi som store skjermer, USB- og strømuttak og LED-lys. Stolen retter seg mot cruisemarkedet.

– Vi gjør alle beregninger samtidig med at vi designer en stol. Det gir oss full kontroll med produksjon. Vi trenger ikke å lage en dummy, men første skuddet ut fra produksjonen sitter 100 prosent, sier daglig leder.

Da Georg Eknes Industrier skulle levere sin siste toppstol – Pacific Sleeper 1400 – fikk kunden i Argentina aldri se en ferdig stol, men bare et 3D-bilde. Det var til et nybygget passasjerskip. Stolprodusenten utenfor Bergen leverte 70 av disse stolene sammen med en flere hundre rimeligere stoler. Til sammen utgjorde ordren i nærheten av 10 millioner kroner.

Pacific Sleeper 1400 ble også levert til førsteklasse på et skip i Tanzania. Kunden sa etterpå at det var billettene til disse setene som var det først som ble solgt, da skipet ble satt i trafikk.

Elsker alt nytt

Saken fortsetter under annonsen

Georg Eknes Industrier outsourcer det meste av det som skal til for å produsere stoler. I industrilokalene på Eknes er det mest montasje som foregår. Ranveig Eknes Reikerås understreker at bedriften oppsøker og benytter seg av de beste leverandørene. To områder har selskapet imidlertid valgt å holde fast på. Det er søm og rammeverk.

– Søm er viktig. Det er det folk ser på, og det må ose kvalitet. Vi ønsker å legge siste hånd på verket. Og så handler det om farge. Det blir ofte valgt til slutt, sier markedssjefen.

Produksjon av rammeverket har Georg Eknes også holdt på av hensyn til kollisjonstester. Alle stoler er sertifisert av DNV. Det kjøres krasjtester opp mot 12 G. Testene foregår på Autoliv i Sverige der blant annet Volvo tester noen av sine biler forteller Ove Eknes.

– Vi har valgt å lage trekk og rammeverk og gjøre montasjen. Da har vi kontroll på at alt ser ut som det skal før produktene går til kundene.

Opp gjennom årene har Georg Eknes investert millioner av kroner i utstyr. Men hele maskinparken er i realiteten satt bort nå, med unntak av et stanseverk. Men stolprodusenten har likevel behold gammelt utstyr, som brukes til service på gamle stoler.

Ranveig Eknes Reikerås forteller at broren elsker alt som er nytt. Det er en av grunnene til at bedriften hele tiden ligger i forkant. Broren innrømmer at han er litt teknologinerd. Det er litt av drivkraften for ham.

– Som stolprodusent må jeg hele tiden tenke at vi kan bli bedre. Nyutvikling er kjernen, og for å overleve må vi tenker prosesser, og ikke minst å få bort unødvendige prosesser.

Foto

Produksjonsmedarbeider Arild Myhr sitter ved stansemaskinen i Georg Eknes Industrier. (Foto: Otto von Münchow)

Stolte medarbeidere

Ove Eknes er optimist når han ser fremover. Det er blant annet derfor han hele tiden satser på nyutvikling. Akkurat nå er han mest spent på nysatsingen på det norske fergesegmentet. Han peker på at det er norsk teknologi som benyttes i de nye elektriske fergene, og da hadde det vært ekstra kjekt å være med.

– Vi er nødt til å være optimister i denne bransjen. Vi må gamble litt, og når vi tar frem noe nytt, må vi tro på det.

Eknes er ikke sjefen som sitter i sin høye stol. Han tar et tak med når det er nødvendig, blant annet gjelder det vedlikehold av maskinparken. Alle har mange hatter understreker Eknes, og det er ikke et stort hierarki ved bedriften.

Det gjenspeiler seg blant de 15 ansatte. Georg Eknes Industrier er en populær arbeidsplass lokalt. Om ikke de ansatte gir sjelen sin, stiller de opp for bedriften. Sykefraværet er nede på én prosent. Faktisk har Ove Eknes måttet si til ansatte at nå må du ta deg fri for å bli frisk.

På det meste var det 90 ansatte ved Georg Eknes Industrier. Men etter at jernbanedivisjonen ble solgt ut i 2012, har industribedriften i Lindås nord for Bergen funnet sitt balansepunkt. Omsetningen ligger nå jevnt på rundt 20 millioner kroner.