Foto

Toa Heftiba

Det nye arbeidslivet

Kontorfelleskap tar over i byene

Publisert: 23. januar 2018 kl 10.51
Oppdatert: 23. januar 2018 kl 11.14

I 2015 snakket man om «den nye arbeidskraften» som jobber der den til enhver tid befinner seg.  Bakgrunnen var oppblomstringen av kontorfellesskapet eller «coworking spaces» hvor frittståedende arbeidstakere kan leie seg inn på et kontor som gir tilgang til en arbeidsplass og møtelokaler.

Den gang var tanken at arbeidslivet beveger seg mot at stadig færre står i faste stillinger.

Fremtidsforskeren Claus Kjeldsen uttalte til Aftenposten at usikkerheten rundt den teknologiske endringen førte til at mange valgte å gå fra jobbsikkerhet til karrieresikkerhet.

I de tre årene som har gått siden det, har markedet for kontorfellesskap gradvis samlet seg.

Doblet seg i 2017                                      

I London har nå Softbank-støttede WeWork, som leverer kontorfellesskap, blitt den største aktøren på leiemarkedet. Ingen bedrifter i sentralt i byen har flere kontorplasser. Ifølge Financial Times kontrollerer WeWork om lag 250.000 kvadratmeter kontorareal sentralt i London, som er dobbelt så mye som Google.

Det amerikanske selskapet startet opp i 2010 som et trendy kontorfellesskap som tilbød gründere gratis øl, men har vokst raskt derfra.  I august 2017 var det verdsatt til 20 milliarder dollar, eller om lag 157 milliarder kroner med dagens valutakurs.

Saken fortsetter under annonsen

Ifølge avisen er det flere i eiendomsbransjen som etter å ha sett selskapet doble antallet kontorer i 2017, har stilt spørsmål om veksten er bærekraftig. Løsningen med kontorfellesskap innebærer i snitt kortere kontrakter enn for tradisjonelle leieavtaler.

Analytikere i Cushman & Wakefield viser til at veksten for aktørene som går for mer fleksible løsninger er eksplosiv i Storbritannia for tiden.

Mens «de fleksible» utgjorde 2,5 prosent av markedet i 2016, var andelen økt til 7,5 prosent i 2017. I London har man kommet lengre, der er det nå hvert femte kontor som inngår i en slags kontorfelleskap, opp fra 8,5 prosent året før.

Uklar situasjon i Norge

Flere analytikere DP har vært i kontakt med forteller at dette er et tema som internasjonale eiendomsselskaper er svært interessert i, men som det så langt er gjort lite kartlegging av i Norge. 

Foto

Partner og analysesjef i Akershus Eiendom, Ragnar Eggen. Foto: Akershus Eiendom.

Et selskap som har vokst kraftig i det siste er Regus, som blant annet nylig åpnet et bygg sentralt i Kvadraturen i Oslo, men som også tilbyr lokaler i andre norske byer.

Saken fortsetter under annonsen

Analysesjef i Akershus Eiendom, Ragnar Eggen, peker på at konseptet virker å være i vekst, særlig blant små gårdeiere.

– Mange eiere starter typisk med et bygg og bygger opp et fellesskap derfra. Fordelen for leietakerne ligger nok først og fremst i at man ikke trenger å binde seg i like stor grad som i større kontrakter, og det er nok også enklere å slippe å tenke på IT og kantinedrift selv for de minste, sier han.