Gründer Erik Fossum Færevaag.
Foto
Skjermdump: Distruptive Technologies

Flere benytter sensorteknologi for å få ned energibruk

Publisert: 30. januar 2018 kl 10.13
Oppdatert: 30. januar 2018 kl 10.13

Bedre og rimeligere sensorer baner vei for at flere byggherrer vil benytte sensorteknologi for å få ned energiforbruket, skriver Innovasjon Norge i en pressemelding.

Et av selskapene som har utviklet slik teknologi er Disruptive Technologies. De utvikler verdens minste, fullt integrerte sensorer for bruk i energieffektiv drift av bygninger. 

I desember 2017 mottok selskapet 40 millioner kroner fra miljøteknologiordningen for å utvikle og teste den nye sensorteknologien i bygg. Dette er en av de største tildelingene fra miljøteknologiordningen i 2017.

Disruptive Technologies utvikler nå en trådløs sensor på størrelse med en tastaturknapp. De første sensortypene skal komme på markedet våren 2018. Bedriften har kunder som ved hjelp av de nye sensorene vil teste om de kan styre energibruken i sin bygningsmasse på en helt ny måte, og dermed gjøre store besparelser i sitt energiforbruk.

Selskapet ble etablert i 2013, og har 40 ansatte på kontorer i Bergen, Oslo, Trondheim, London, Paris og München. Selskapets hovedkontor er på Kokstad i Bergen.

Gründer Erik Fossum Færevaag har bakgrunn fra halvlederindustrien, og har tidligere vært med på å starte to vellykkede teknologiselskaper, Energy Micro og Chipcon. Teknologi og produksjonsmetoder fra halvlederindustrien gjør størrelsen og de lave produksjonskostnadene for sensorene til selskapet mulig.

Ambisiøs satsing

Saken fortsetter under annonsen

– Disruptive Technologies har en uvanlig ambisiøs satsing. Vi vil gjøre det vi kan for å sikre at slike selskaper kan vokse med base i Norge. Dette er viktige teknologiarbeidsplasser i Bergen, sier Nina Broch Mathisen, direktør for Innovasjon Norge Vestlandet.

Foto
Skjermdump: Distruptive Technologies

Medgründer Jarle Kvamme sier det betyr mye for selskapet å få støtten fra Innovasjon Norge:

– Vi er utrolig glade og ydmyke over at Innovasjon Norge har valgt å satse på Disruptive Technologies. Med denne støtten vil vi få muligheten til å gjennomføre prosjektet vårt. Vi vil komme raskere i markedet og vil, gjennom samarbeid med våre partnere, kunne tilby miljøeffektive sensorløsninger for å få ned energiforbruket i stor skala, ikke bare i Norge, men også på verdensbasis, sier han.

Støtten til prosjektet kommer fra Innovasjon Norges miljøteknologiordning, et program for utvikling og demonstrasjon av nye miljøløsninger. Miljøteknologiordningen fikk en økning i statsbudsjettet og vil i 2018 være på 565 millioner kroner.

– Med en banebrytende teknologi og forretningsmodell som sikrer rask skalering og vekst, tror vi at dette er blant de prosjektene vi har finansiert i år som har størst potensiale, både for verdiskapning og positiv miljøeffekt, sier Nina Broch Mathisen i Innovasjon Norge.