Disse ønsker å løse noen av verdens største problemer
Dagens Perspektiv har tidligere skrevet om Silicon Valley-inkubatoren til Singularity University (SU) som hjelper oppstartsselskaper med å angripe 12 av klodens største utfordringer.
En av disse er grunnlegger av Cartedo.com, Shweta Homji (38), fra India. De siste to årene har hun i økende grad blitt mer og mer bekymret over at sønnen hennes på syv år ikke skal ha en jobb når han blir voksen på grunn av den hurtige utviklingen innen de eksponentielle teknologiene.
- LES OGSÅ: 12 dager i Hackerhuset
– Vi vet ikke hvilke jobber som vil eksistere i 2030, så hva slags kompetanse skal jeg lære sønnen min? Dagens utdanningssystem er fastgrodd i den industrielle revolusjonen, sier hun fortvilet.
Vi beveger oss mot en verden hvor menneskelige evner er kombinert med kunstig intelligens. Homji mener vi redefinerer hva det vil si å være menneske.
Endre læreplanen
Det er flere organisasjoner som prøver å få frem viktigheten av hva slags kompetanse barn vil trenge i fremtiden. Kritisk tenking, kreativitet, samarbeid, kommunikasjon vil være viktige ferdigheter, men Homji mener det ikke er spor av dette i dagens læreplan.
– Ikke bare i India, men i hele verden, sier hun.
India vil utgjøre nesten 50 prosent av verdens befolkning veldig snart. Homji ønsker å skape maksimal påvirkning i den indiske læreplanen ved å supplementer den med en digital læringsplattform som hjelper barna med å lære raskere, avlære, tenke kritisk og bli globale innbyggere.
– Vi må gi barna verktøyene for at de skal kunne fornye seg selv hele tiden. Alt Singularity ønsker å vite er om du virkelig tror på produktet ditt. De gir deg tilgang på fantastisk eksponentiell teknologi som du blir eksponert for selv om du ikke har teknologibakgrunn. Det er et godt område å blomstre i, sier hun.
Demokratisere språklæring
24 år gamle Doménica Obando fra Peru er en annen entreprenør som ønsker å ta selskapet sitt Sperantech til det neste nivået. Hun ønsker å demokratisere muligheten for språklæring for å skape et mer økonomisk inkluderende samfunn.
– Det å kunne kommunisere på engelsk i min region er absolutt en styrke. Du får tilgang på flere muligheter, du kan få lønnsøkning og du kan gi mer velstand til familien din. Det å kunne snakke flere språk åpner definitivt flere dører, sier hun.
25 prosent av kvinnene i Peru drømmer om å kunne reise og oppleve ting på egenhånd. Språkopplæring kan muliggjøre disse drømmene. Obando mener det handler om å realisere drømmene og bli mer uavhengige.
– Jeg ønsker å lukke språkbarrieren, sier hun.
Meksikanske gresshopper
Canadiske Niki Ram (39) var på utkikk etter et forretningsprogram som kunne hjelpe henne med å skalere opp og strukturere selskapet hennes Woryer. Målet hennes er å «forstyrre» den globale veldedighetssektoren.
– Hva er grunnene til at folk donerer penger og hva er det de ønsker å oppnå? Jeg opplever dagens donasjonsmodell som totalt ødelagt. Vi må ha mer åpenhet, tillit og ansvarlighet – alt i sanntid på en gang, sier Ram.
På Singularity mener hun at man med de villeste drømmene og jobber seg nedover.
– Få andre program har en slik tankegang. Alle selskaper tar utgangspunkt i en drøm, forklarer hun.
En annen entreprenør med et hårete mål er mexicanske Erika Gil (28). Sluttmålet hennes er å endre hele det globale matsystemet. Selskapet hennes Winko lager snacks med høyt proteininnhold laget av meksikansk gresshopper.
– I dag brukes det utrolig store ressurser for å produsere maten som vi spiser, sier hun.
Hvorfor valgte du inkubatoren til Singularity University?
– Singularity prøver å gå i strupen på globale problemer og det samsvarte veldig godt med meg. Det var en god match for meg. Jeg får tilbakemeldinger og hjelp av mentorer om hva som kan fungere og hva som ikke vil gå slik at jeg kan ha mest mulig påvirkning som mulig, sier hun.
Dele erfaringer
Den tidligere entreprenøren Piotr Drozd er engasjert av tenketanken til å hjelpe de ambisiøse oppstartsbedriftene. Han er ikke grunnlegger, men hjelper oppstartsbedrifter gjennom reisen deres.
– Jeg har vært involvert i en hel del oppstartsbedrifter tidligere og ønsker å dele min erfaring og hjelpe dem å navigere og skape en bro mellom teori og det praktiske, sier han.
På SU er de ti entreprenører som jobber med førstegangsgrunnleggerne. Ønsket om å hjelpe entreprenører med å løse globale problemer samsvarer veldig med ideologien til Drozd.
– Hvordan kan vi hjelpe entreprenører å bidra med til samfunnet som helhet og løse store problemer som matmangel? Det vil være en enorm forretningsmulighet dersom man finner løsninger for disse enorme problemene, sier han.
Få millennials interesssert i økonomi
Simone Bertolone (22) har startet selskapet Welt for å endre måten millennials tilnærmer seg økonomi og investeringer.
– Vi ønsker å gjøre tilnærmingen gøyere. I løpet av dette programmet håper jeg at vi kommer til bunns i hvilken teknologi som vi kan bruke for å oppnå målet vårt som er å få yngre mennesker til å ta bedre avgjørelser om deres økonomiske fremtid.
Bertolone tror virtuell virkelighet og blokkjedeteknologi vil være avgjørende for å få dette til.
Grunnlegger av datavisualiseringsplattformen Luna, Marcin Kostrzewa (24), håper å få bygge nettverk og finne mennesker å samarbeide med under oppholdet på Singularity.
– Folkene her er veldig åpne. Det er et bra miljø for å utvikle ideer, sier han.
Helse er et av temaene som går igjen blant flere av entreprenørene. Kamil Adamczyk jobber med et hjerneimplantat som vil forlenge levetiden til pasienter med hjernesvulst gjennom selskapet Cardio Technology. Teknologien hans går ut på å angripe kreftceller.
– Vi bruker også ultralyd til å forbedre effekten av strålebehandling.
Hva håper du å få ut av dette programmet?
– I dette programmet jobber vi først med å finne kjernen i problemet. Dette programmet handler om store ideer og det å gå løs på kreftgåten er et globalt problem. Mange sier at vi som en liten oppstartsbedrift er gærne som prøver å løse dette problemet, men her støtter mentorene deg, sier han.