Bygger globalt sikkerhetsnett for digitale nomader
Grunnleggerne av oppstartsbedriften SafetyWing er godt i gang med å etablere seg i sitt nye hjem- og kontorlokale i San Francisco. Selv om det bare er åtte måneder siden de lanserte produktet sitt – en forsikring for arbeidstakere som jobber på internett og bor i utlandet, har de allerede klart å skaffe seg 1000 kunder.
Kategorien «online frilansere» har eksplodert de siste årene. Det er mennesker som jobber hjemmefra på datamaskinen.
I dag er det 25 millioner mennesker som jobber via internett i utlandet. Tradisjonelle forsikringer for folk som oppholder seg i utlandet varer i snitt 60 dager, og det er vanskelig å tilpasse forsikringen dersom man ofte krysser landegrenser over lengre perioder.
– Vi er i et skjæringspunkt mellom den konservative forsikringsbransjen og en ny, voksende gruppe arbeidstakere. Digitale nomader fantes omtrent ikke for fem år siden. Gruppen vokser hurtig, 40 prosent årlig ifølge en rapport fra J. P. Morgan, men denne «bransjen» er fremdeles veldig ung. Vi ønsker å skape et digitalt sikkerhetsnett for disse menneskene, sier direktør og medgrunnlegger Sondre Rasch.
Sammen med Hans Kjellby (operasjonsdirektør) og teknologidirektør Sarah Sandnes startet han selskapet da han selv oppdaget hvor vanskelig det var å skaffe en god forsikring mens man jobbet i utlandet.
Frister å jobbe frilans
De tre gründerne har selv fått kjenne på problemet med manglende forsikringer når man jobber i utlandet over lengre tid. Halvparten av trådene i diskusjonsgrupper for digitale nomader på nettforum og Facebook handlet nettopp om hvilke forsikringer folk brukte.
– Det er et høyaktuelt problem. Det fins alternative forsikringer, men alle er halvveis, sier Rasch.
Vanlige reiseforsikringer varer i 60 dager, men ikke mye lenger. Forsikringen til SafetyWing er tilgjengelig for alle i hele verden innenfor 180 land.
– Dersom noen skulle komme over en ulykke eller måtte reise på sykehuset, lyver man ofte og sier at de har vært i landet i 60 dager. Det har enda ikke kommet skikkelige bank- og forsikringsavtaler for folk som jobber på internett og ikke er fast ansatt et sted.
Det finnes svært få gode, globale forsikrings- og bankprodukter for frilansere. Det er mye jobb å skulle tegne nye forsikringer hver gang man bytter land. Veldig mye er heller ikke tilrettelagt for frilansere.
– Å jobbe som frilanser frister. Man kan jobbe med det man er interessert i, noe man kanskje ikke får gjøre i en fast jobb, og man har fleksibiliteten til å jobbe hvor man vil. Vårt mål er å lage produkt for produkt til vi har hele spekteret tilgjengelig for frilansere som jobber på internett, sier Rasch.
Troen på teamet
Selv om gründerne visste at problemet var ekte, hadde de ingen aning om at de faktisk ville klare å lage et produkt som ville løse situasjonen.
– Det var utfordringen. Hvis vi kom opp med en løsning, visste vi at det ville det bli stort. Men veien dit var veldig uklar, fordi ingen av oss hadde bakgrunn fra forsikring, forklarer direktøren.
De tre grunnleggerne var alle gamle venner. Noe av det viktigste man kan ha når man starter opp et nytt selskap, er et stødig team.
– Hva går det an å tro på når man ikke vet om utfallet av det man gjør er rett? Da må man tro på at teamet er i stand til å løse problemene som oppstår. Det er her jeg mener det er viktig å ha høy selvsikkerhet selv om man ikke vet nøyaktig retningen, sier Rasch.
Han mener at man alltid må ha troen på at teamet kan løse enhver utfordring som kan dukke opp.
Frilans-ambassader
I dag lever frilansere veldig ustrukturerte liv. Rasch tror derimot at «hverdagen» for denne yrkesgruppen også vil komme, sakte men sikkert. I økosystemet rundt frilansere skjer det nemlig mye om dagen.
– De som tror mangelen på struktur vil vedvare, tar feil, sier han bestemt.
En av ambisjonene til selskapet er å lage såkalte «ambassader» verden rundt hvor frilansere i nettverket til SafetyWing kan bo og jobbe – på samme sted. Akkurat som teamet til selskapet gjør nå i huset de har leid i San Francisco. Planen er å sette opp slike hus over hele verden hvor mellom 10 til 20 personer kan bo og jobbe.
– Folk ønsker å treffe andre som jobber med mye av det samme som dem selv. Hvis man klarer å snike inn litt privatliv, har man en fin miks for veldig mange, sier Rasch.
Han mener konseptet med bo- og jobbfellesskap, som i dag blir tatt mye i bruk i Silicon Valley hvor eiendomsprisene er så pass stive, vil utvikle seg til å bli en helt nytt eiendomskategori. Det fins nemlig mange boenheter som ikke egner seg som så mye annet.
– Men det er mange tomter som egner seg for nettopp dette. Dette er en del av det økosystemet vi er med på å bygge. Det handler om sikkerhetsnett for digitale nomader, sier han.
- LES OGSÅ: Fire spådommer om fremtidens arbeidsliv
Slike ambassader er noe SafetyWing ønsker å starte opp med i det fjerde leveåret til selskapet. Nå har gjengen holdt på i et og et halvt år.
– Folk som jobber på internett og reiser mye rundt har behov for å treffe andre mennesker som gjør det samme, fysisk. Når vi nå skal bygge et globalt sikkerhetsnett på internett, gir det mening for oss å ha fysiske lokasjoner hvor våre kunder eller medlemmer kan komme for å jobbe og bo. Dette er et konsept som så vidt har startet, men som jeg tror vi kommer til å se mer av, sier Hans Kjellby.
Anerkjent akselerator
I vinter ble SafetyWing tatt opp i det attraktive akseleratorprogrammet Y Combinator. Kjente merkevarer som Airbnb og Reddit deltok i dette programmet i løpet av sine første leveår. Her får man penger, nettverk og opplæring i kjente problemstillinger som oppstartsbedrifter ofte møter på.
– Det er nesten litt som Galtvort. Du er i en klasse og har «medelever». Man får et miljø av likesinnede som man vanligvis ikke har som entreprenør, sier Rasch.
Det å ta del i programmet har også gjort det veldig enkelt å hente penger i senere tid for selskapet, nettopp fordi Y Combinator fungerer som et kvalitetsmerke. Mange som ønsker å investere i startups bruker det nesten som en kvalifisering.
– Når man ikke har vært igjennom et slikt program, må man jobbe veldig hardt for å få møter. Vi fikk 181 forespørsler av investorer som ville møte oss etter vi hadde demonstrert produktet vårt. Plutselig var regnestykket snudd, forklarer Rasch.
- LES OGSÅ: Slik investerer du i startups
Da han startet opp sitt første selskap Konsus i 2015, merket han at det ikke var lett å skulle hente penger i hjemlandet. Nå mener han derimot at investeringstrenden i Norden er snudd.
– Da startet jeg min første startup og det var mye mindre penger å hente i Norge. Det fantes bare et par investorer som ville satse på oppstartsbedrifter i Norden. Siden den gang har det kommet mange investorer på banen.
Alle de nordiske investorene som selskapet har vært i kontakt med kom først på banen etter 2016. En av våre norske investorer som i dag støtter SafetyWing er Bjarne Melbye og hans selskap Tomorrow Today (2M2D). Totalt har selskapet 10 investorer fra hele verden.
Kjellby forteller at det nylig ble gitt ut en rapport om investering i Norden hvor man ser at trenden med å investere i startups vokser dobbelt så fort i Norge som i Sverige og Danmark.
– Spesielt i Norge virker det som det har vært en «boom» i investeringer. Norden generelt vokser raskere enn store deler av verden i antall investeringer og kapital investert, sier Kjellby.
Sverige har lenge vært den store stjernen i norden med suksesser som Klarna og Spotify. Nå mener Rasch at Norge må skjerpe seg litt.
– Vi har ikke de suksesshistoriene som Sverige har mange av, men det tror jeg kommer til å komme nå. Jeg tror definitivt SafetyWing har muligheten til å bli en av dem.
Lettsindig holdning
Det hjelper å ha erfaring fra en tidligere startup når man skal starte bedrift. Da har man nemlig en bedre forståelse for hva som er viktig å bruke tiden på og ikke.
– En ting jeg brukte mye tid på med den forrige oppstartsbedriften var å finne ut hvilke verktøy som man skal bruke til ulike ting. Det er ikke så mye å tjene på å gjøre ekstra undersøkelser selv. Hør på hva folk sier er best og implementer det. Jeg skulle ønske jeg kunne gå tilbake i tid for å si det til meg selv. Man sparer mye tid som man kan bruke på team og produkt, sier Rasch.
- LES OGSÅ: Ni feller gründere bør unngå
Når det gjelder personlighet, mener gründeren at det er lurt å ha en lettsindig og nesten eventyrlystig holdning og ta beslutninger raskt i starten for å starte egen bedrift.
Man må velge å være litt naiv når du starter et selskap: tenke at du kan løse alle problemer og jobbe for å løse de
– Mange gjør ting for seriøst og bruker lang tid på å ta beslutninger. Dermed greier de ikke å få til et «momentum», noe som trengs når man skal trylle noe opp av ingenting, sier han.
Kjellby legger til at risikoviljen til gründere må være til stede på flere måter enn hos andre.
– Man må velge å være litt naiv når du starter et selskap: tenke at du kan løse alle problemer og jobbe for å løse det, sier han.
Vanskelig med fjernledelse
Åpenbart vet man ikke hvilken retning som er riktig i begynnelsen når man starter egen bedrift, men Rasch mener man bare må bare ta en sjanse på den retning man tror er rett ut i fra den informasjonen man sitter må. Selskapet har endret seg mye siden oppstarten, og gründeren tror det vil se veldig annerledes ut om seks måneder.
– Vi endrer oss mye på kort tid. Det å alltid skulle tråkke løypene og velge riktig retning for hva slags selskap vi ønsker å være er en særutfordring for grunnleggere, sier han.
I en voksende startup er rekruttering hele tiden en viktig del av arbeidsoppgaven som grunnleggerne må bruke tid på. Selskapet er avhengig av å ha gode folk, samtidig som de ansatte må være villige til å ta sjansen på en bedrift i en tidlig fase hvor ting ikke er veldig sikkert.
- LES OGSÅ: Hold fjernarbeiderne varme
– Heldigvis kan man lokke ansatte med at de får aksjer. Det håper jeg er en trend som vil komme til Norge. Man er ofte nødt til å be folk om å ta et lønnskutt hvis man vil ha de aller beste og i tillegg jobbe med noe som er veldig usikkert. Det har vi klart ganske fint egentlig, sier han.
SafetyWing rekrutterer fra hele verden og har virtuelle kontorer hvor alle ansatte har daglig kontakt. I Silicon Valley er startlønnen på en million kroner. Akkurat her er ikke et sted hvor oppstartsbedriften kan konkurrere om talentene.
– Det er vanskelig å drive med fjernledelse, innrømmer Rasch.
Selskapet flyttet til dalen for å være med i akseleratorprogrammet og for å være en del av startup-miljøet.
– Folk her er veldig optimistiske og får en til å øke ambisjonene. Jeg tror er veldig sunt å være her, sier han.