– Vi kan ikke være en nasjon som bare lager pilotprosjekter
Elbil har vært en stor suksess i Norge. I desember i fjor ble en viktig milepæl krysset da antallet elbiler på norske veier nådde 100.000. Det utgjør likevel bare 4 prosent av alle kjøretøy.
Les også: Elbilsalget stuper i Danmark etter økt engangsavgift
I Norge er det gode insentiver på å skaffe seg elbil. Engangsavgiften og momsen er kuttet og i de fleste kommuner i Norge er du som elbilsjåfør sikret gratis parkering og fargeovergang.
– Dette er gode intensiver, men de gjelder ikke for kommersielle biler som står for 2/3 av all trafikk. Vi ønsker nye offentlige innkjøpsordninger som promotere elbiler, sa Skogen Lund da den årlige elbilkonferansen ble sparket i gang i Drammen tirsdag morgen.
Øke produksjonen
I 2007 ble den revolusjonerende norske elbilen Think lansert. Mange håper at den nye bilteknologien skulle bli en norsk suksess, men det tok ikke mange årene før den norske minibilen ble slukt av store internasjonale bilprodusenter.
– Poenget med lanseringen av elbil i Norge, i tillegg til å redusere klimautslippene, var å skape flere grønne jobber, sier NHO-sjefen.
Det samme skjedde da Norge i 2014 lanserte den første elektriske fergen Ampere. De to neste klimavennlige fergene som ble produsert var drevet av diesel. Produksjonen av elektriske ferger stoppet plutselig opp etter den første suksessen.
– Vi feirer når vi har laget en ferge. Vi kan ikke være en nasjon som bare lager pilotprosjekter. Vi kan ikke skåle før vi har laget 100 eller 1.000 elektriske ferger, ikke en, sier Skogen Lund.
Hun mener Norge må ha større ambisjoner enn som så.
– Oppskaleringen er den eneste muligheten vi har for langvarig suksess. Vi må skape flere jobber innen dette viktige feltet. Vi har infrastrukturen og kompetansen til å skape grønne jobber. Vi kan ikke bare drømme stort, men applaudere de som faktisk tør, understreker hun.
Fanget i en lineær tankegang
Å dele biler kan bli normen i fremtiden, skal man tro NHO-sjefen.
– Problemet er at når vi i dag planlegger for fremtiden, tenker vi at transportsystemet vil bli mer av det vi allerede har i dag. Vi er faget i en lineær tankegang om fremtiden. Det er ofte lettere å ta den trygge veien når vi forsøker å finne ut hva slags teknologi som vil dominere i fremtiden og hva vi kan forvente, sier Skogen Lund.
Hun mener løsningen er å forandre tilnærmingen til den nye teknologien.
– Alle biler vil være utslippsfrie i løpet av få år. Veiene vil bli mer bærekraftige. Det vil skje enorme teknologiske forandringer. Vi må våge å tenke annerledes og være visjonærer når det kommer til transportpolitikk, sier hun.
Urealistisk
Prognoser viser at verdensbefolkningen vil øke fra sju milliarder til 10 milliarder mennesker innen 2050. Mange lever i dag fremdeles uten tilgang på energi og elektrisitet.
NHO-sjefen tror derfor at det er urealistisk å tenke at verden skal redusere det energiforbruk.
– Verden vokser hver dag. Reduksjon i energiforbruket er ikke realistisk. Vi tror svaret på utslippsreduksjon ligger i næringslivet. Mange har jobbet i over 40 år med å skape en grønnere fremtid. Vi håper flere vil følge i deres fotspor, sier Skogen Lund.
Norge er et lite land. Om Norge klarer å kutte alle klimautslippene sine, vil det likevel ha en liten global innvirkning.
– Vi vil gjøre alt for å redusere våre utslipp, men vårt ansvar er å skape grønne løsninger som kan implementeres globalt. Her har Norge mulighet til å utgjøre en reell forskjell, sier hun.