Watson permittert
IBMs storsatsing på analyse av stordata ved hjelp av naturlig språk, mest skjent som Watson, har fått sitt første store tilbakeslag.
I forrige uke ble det kjent at det velrennomerte kreftforskningssenteret MD Anderson ved Universitet i Texas valgte å sette satsingen på pause. Det skriver Forbes.
Samtidig søker visstnok MD Anderson aktivt nye aktører til fremtidige prosjekter.
Forbes viser til en krass rapport fra universitetets internrevisorer. Ifølge rapporten har satsingen kostet over 62 millioner dollar, om lag en halv milliard kroner, siden oppstarten i 2013 - uten at man har oppnådd noen av målsetningene for prosjektet.
Rapporten handler først og fremst om pengebruk og har ikke vurdert kvaliteten på noen av de teknologiske løsningene som Watson skal levere.
- LES MER IBM Norge-sjefen om roboter: – Kognitiv teknologi vil være den store jobbskaperen i fremtiden
At prosjektet stoppes har fått flere til å stille seg undrende til årsaken. Tidlige rapporter pekte på at forskerne ved MD Anderson var svært fornøyd med hva Watson fikk til med informasjonen den ble matet med.
Samtidig inneholder rapporten en del illevarslende tegn. Det stilles blant annet spørsmål ved prosjektfinansieringen, som stammer fra en person som i dag er under etterforskning av amerikanske myndigheter.
I Forbes artikkel pekes det på at et annet samarbeid mellom Watson og et amerikansk senter for kreftforskning, Memorial Sloan Kettering, har ført til bedre utfall.
IBM har kommentert rapporten på Twitter. Der heter det at selskapet er stolt av det tidlige forskningsarbeidet som ble utført ved å innføre Watson i Oncology Expert Advisor-programmet ved MD Anderson Cancer Center:
"Vi laget en onkologi-rådgiver for lungekreft og leukemi, og som det står i rapporten oppnådde vi 90 prosent treffsikkerhet i støtte til lungekreft-relaterte avgjørelser".
Satser på kreftforskning også i Norge
Ifølge Digi.no har IBM sett seg ut de nordiske landene for en ny type dataassistert helsetjeneste.
Bakgrunnen er at Norden har noen av verdens beste helseregistre og mange tiår med helsedata på befolkningen. Samtidig har Norge et avansert kreftforskningsmiljø helt i verdenstoppen i blant annet Oslo Cancer Cluster.
Nylig inngikk selskapet en avtale med Finland, gjennom det offentlige innovasjonsselskapet Tekes. Satsingen har enorme ambisjoner. Ifølge pressematerialet skal det skapes 17.000 nye høyteknologiske arbeidsplasser og man skal kunne spare inn 3 milliarder euro på helsebudsjettet.
IBM er allerede i ferd med å etablere en tilstedeværelse i Oslo Cancer Cluster, der Watson er i gang med å lære bedre forståelse for norsk av elevene ved Ullern videregående skole som har et samarbeid med klyngen.
Toppsjef i IBM internasjonalt, Ginni Rometty, lanserte IBM Watson Health offisielt på en konferanse i Florida tirsdag.