Unge, lovende og vil starte eget selskap
Vinnerlaget, som består av Jon Bjåen Sørensen fra Asker, Martin Egeli fra Oslo, Karianne Hartviksen fra Lillesand og Henrik Rønningen fra Mjøndalen, fortsetter gründerreisen når de setter kurs for oppstartbyen Toronto i Canada.
– Jeg har lyst til å starte en bedrift som kan løse et konkret samfunnsproblem på en bærekraftig måte. De siste dagene har jeg fått konkrete verktøy, inspirasjon og innsikt i alt fra teamarbeid til metodikk, og ikke minst troen på at jeg kan få det til, sier Hartviksen, som skal begynne på Entreprenørskolen på NTNU til høsten.
Prøve seg som gründere
Emax er et årlig tilbud for unge mellom 18 og 25 år som brenner for entreprenørskap og ledelse. Etter dagene i Lillehammer, med bagasjen full av ny kunnskap og inspirasjon, er mange klare for å starte egen bedrift eller utvikle bedriften de er i gang med. En stor del av samlingen dreier seg om å selv få teste sine egenskaper som leder gjennom ulike oppgaver og bedriftssimulering.
– Hver sommer arrangeres det politiske ungdomsleirer der deltakerne lærer om politikk, samfunn og ledelse. Dette er vår versjon for de som skal skape og utvikle Norges fremtidige globale selskaper, sier Pål T. Næss, direktør for Gründere og oppstartbedrifter i Innovasjon Norge.
Vil satse
Dette er 6. året at gründersamlingen arrangeres på Lillehammer.
– De siste dagene har vært morsomme, krevende og utfordrende. Jeg har blitt motivert til å fortsette å jobbe mot de store drømmene, og møtt mennesker som kan bli en del av den reisen, sier Egeli, en av årets vinnere og student på linjen for industriell økonomi og teknologiledelse på NTNU til høsten.
I år deltok flere mer erfarne gründere som forelesere, blant annet Kimberly Larsen, gründer av Time to Riot, og Jankeh Nije Jamanca, gründer av Jarga Designs. Tidligere Emax-deltaker og gründer av Thunderwave Marcus Winnfors Ravik, kom i år tilbake som leverandør. Han har utviklet en kreativ prosess der deltakerne blir utfordret til å skape en forretningsidé. Alle idéene som ble presentert var bærekraftige, som også var temaet for årets samling.
Samfunnsbevisste deltakere
– Vi ser en utvikling i det norske gründermiljøet og blant de yngre kundene våre. Flere av de unge har større ambisjoner, de tenker globalt, og de de ønsker å løse konkrete samfunnsproblemer på en bærekraftig måte, forklarer Næss.
Mange har lyst til å bli gründere i Norge. Drøyt 60.000 selskap og enkeltpersonforetak ble startet i fjor, men de færreste klarer seg.
– Ikke alle som deltar på Emax kommer til å starte eget selskap, men uansett hvilken bransje man går inn i, alene eller som del av en eksisterende bedrift, vil innovasjon være en del av hverdagen. Disse dagene forbereder ungdommene på utfordringene som kommer, og gir dem et mer bevisst forhold til entreprenørskap, sier Næss.