Underviser ferske velgere
Prosjektet heter «Fritt valg i praksis» og har som mål å øke valgdeltakelsen både blant unge førstegangsvelgere fra videregående skoler og landets nye borgere.
– Vi har undersøkt hvorfor det er så mange som ikke stemmer ved stortingsvalg for eksempel. Blant innvandrere med norsk statsborgerskap er ofte begrunnelsen at de er redde for å stemme på feil parti, eller rett og slett at de gjør feil under selve stemmegivningen, forteller Cathrine Almaas, medeier i Eldorado bokhandel.
Almaas håper også å få flere innvandrere som har levd en stund i Norge uten å ha avgitt sin stemme til valgurnene. Det handler rett og slett om å gjøre tersklene så lave som mulig. Og å justere fordommer som måtte finnes i ulike miljøer, poengterer hun.
Demokratisk valg – en folkefest?
Bokhandelen i fotgjengersonen i Torggata har derfor opprettet en egen «valgseksjon» oppe i annen etasje som bugner av informasjon – både om stortingsvalget og valget til Sametinget. For det finnes en god del samer som bor i hovedstaden. Noen påstår at Oslo faktisk er landets største samekommune. En forseggjort, tre minutters video forteller blant annet om Sametingets tilblivelse i Karasjok i 1989 og gir nærmere info om ulike partier som Samefolkets Parti, Arja, Siella og Nordkalottfolket.
– Vi mener at et demokratisk valg skal være en folkefest hvor innbyggerne gir tillit til politikerne. Prosjektet skal også bidra til å motarbeide politikerforakt, tilføyer Christian Skrede, Almaas` bokpartner.
Norsk partipolitikk på ett brett
Partiveilederen «Fritt valg 2017» er en innføring i den norske samfunnsmodellen og absolutt noe «alle» kunne ha godt av å besøke. Nettsiden heter: www.eldo.no/tingvalg
Her har alle listene til Stortinget og Sametinget fått rikelig med plass for å presentere seg selv og sakene de brenner for. I totalt 2.600 videoer svarer kandidatene på rundt 20 spørsmål hver. De vil ligger åpent ute på nett og er til fri bruk for både biblioteker og skoler, til undervisning i klassene. Alternativet er å stille seg opp foran skjermene i bokhandelen og «velte» seg i politisk informasjon.
Du finner fakta om partienes historie og en presentasjon av de seks første kandidatene fra hver liste, samtidig som det gis informasjon om valgrett og hvordan du kan avgi din stemme.
Enhver som vil, kan altså gjør seg klok(ere) på hele den norske partifloraen – og lære om valgsystemet, og hvordan du konkret går fram for å stemme. Muligens en selvfølge for nordmenn med røtter tilbake til vikingtiden, men ikke nødvendigvis for innvandrere med forholdsvis ferskt norsk statsborgerskap.
En annen fordel er at partienes syn i konkrete saker som for eksempel skole, helse eller innvandring lett kan sammenlignes, ved å klikke seg fram og tilbake mellom logoene. Informasjonen er flerspråklig. Den gis på urdu, arabisk, engelsk, norsk – og sørsamisk i seksjonen om Sametinget.
Vi mener at et demokratisk valg skal være en folkefest
«Valgtrening» i moskeer
Bokhandelen skal også arrangere valgopplæring i Oslos moskeer. «Eldorado» tok kontakt med Islamsk Råd for å få tillatelse til å besøke moskeene og fikk positiv respons. Kursingen der foregår i samarbeid med dem, forteller Cathrine Almaas.
Opplæringen består av et lite kurs på 30-40 minutter hvor det gis konkret informasjon om hvor og hvordan du kan stemme. Valgtrening, rett og slett. Undervisningen holdes av flerspråklige pedagoger – på urdu, arabisk og engelsk. Informasjonen som gis er på forhånd kvalitetssikret, akkurat som all politisk informasjon i Eldorado, forteller de to bokhandlerne.
Ni oversettere har jobbet i månedsvis for å få den «partipolitiske informasjonssentralen» til bli flerspråklig. Prosjektet har kostet rundt 2 millioner kroner. Bokhandelen fikk 750.000 kroner i tilskudd fra Valgdirektoratet. Eldorado har sørget for at det deles ut flyers på hver partistand i Oslo i tiden framover mot stortingsvalget 10. og 11. september.
Valgdeltakelse blant innvandrere
Ved stortingsvalget i 2013 deltok 78 prosent av de stemmeberettigede i Norge. Blant norske statsborgere med innvandrerbakgrunn var valgdeltakelsen bare 53 prosent, en forskjell på 25 prosentpoeng, ifølge Statistisk sentralbyrå. Også ved tidligere stortingsvalg har deltakelsen blant personer med innvandrerbakgrunn vært langt lavere enn i befolkningen ellers. Kvinner med innvandrerbakgrunn benytter sin stemmerett mer enn menn.
Valg – et samfunnsansvar
Alle partier som stiller til valg, kan bruke bokhandelens scener gratis i tiden framover, til både profilering og informasjon. Almaas og Skrede oppfordrer særlig ungdomspartiene til å bruke huset.
– Det er et samfunnsansvar å stemme. Stemmeretten er noe av det mest verdifulle vi har, i et demokrati med ytringsfrihet. Vi har det godt i Norge og bør derfor gi noe tilbake til politikerne som tross alt vil jobbe for fellesskapets beste. Med denne partiveilederen vil vi også slå et lite slag for politikere og deres innsats, «reklamerer» Christian Skrede.
Vi har det godt i Norge og bør derfor gi noe tilbake til politikerne
Avstand mellom nordmenn og samer
Mens Dagens Perspektiv er innom parti- og valgutstillingen, kommer Tatjana Kolpus for å se på utstillingen. Det viser seg at hun er femtekandidat for Samefolkets Parti. Hennes mor og besteforeldre er samisk, mens faren er fra USA.
32-åringen vil tale bysamenes sak, «Oslo-jente» som hun er blitt. Hun setter stor pris på bokhandelens initiativ.
– Mange nordmenn vet altfor lite om samene. Jeg syns det skal være mindre avstand mellom oss. Kanskje denne utstillingen kan bidra litt til det.