Trondheim strammer grepet om IoT-utviklingen
Mandag varlset Telenor et nytt samarbeid med Trådløse Trondheim om enda en IoT-lab i Trondheim.
Den såkalte IoT ProtoLab skal åpnes tidlig i 2018 og ligge i den rykende ferske oppstartshubben FAKTRY - et testsenter for datateknologi og gründere i Trondheim.
Flere selskaper er allerede på plass i FAKTRY, som åpnes offisielt i november.
– Vi har tjuvstartet litt og sju selskaper er allerede på plass her. Det betyr at de kan få være med på utviklingen av felleskapet, forteller Kristine Bangstad Fredriksen, leder for teknologi og innovasjon i R. Kjeldsberg til nettavisen Shifter.
Målsetningen er å etablere IoT-laben som en spydspiss innen utvikling av applikasjoner som baserer seg på en ny type teknologier under paraplyen Low Power Wide Area (LPWA).
I 2016 var Telenor med på å etablere en egen AI-lab i samarbeid med NTNU i Trondheim og ifølge Telenor skal de to sentrene samabeide om blant annet datautveksling.
– Telenor skal være med på utviklingen av nye måter å bruke data på i Norge, sier Telenor-sjef Sigve Brekke i en kommentar.
Det er Trådløse Trondheim, et samarbeid mellom flere aktører i Trondheim som jobber med digitaliseringsprosjekter, som skal drifte IoT ProtoLab.
Det lenge bebudede tingens internett, eller IoT, handler om at man utstyrer alt mulig med sensorer som sender data om tingen til analyse.
En enkel løsning kan være å utstyre en dør med en sensor som teller hvor ofte den har vært åpnet og lukket i løpet av en dag, og hvor mange som har gått igjennom.
Men teknologien stopper ikke der. Tanken er at ved å koble mange slike sensorer sammen, vil man kunne analysere de enorme mengdene med data som genereres og finne frem til smartere løsninger enn man har i dag.