Medarbeiderne er i dag 17 personer, som nå inngår i porteføljen til Ferd SE.
Foto
Ferd SE

Returavfall gir verdifullt arbeid

Publisert: 22. juni 2017 kl 09.49
Oppdatert: 22. juni 2017 kl 13.41

Det skriver Ferd i en pressemelding.

Det startet som en skoleoppgave om sosialt entreprenørskap. Chris Klemmetvold hadde irriterte seg over mengdene med glass- og metallemballasje som hopet seg opp hjemme.

– Jeg tenkte at det måtte være mulig å finne noen kunne gjøre den jobben, som jeg ikke gadd å gjøre selv, sier Klemmetvold.

I 2011 startet han et prosjekt i Trondheim, hvor han rekrutterte pantere med aktiv rusbakgrunn.

– Jeg ville vise at heroinavhengige faktisk var pålitelige nok til å møte opp til avtalt tid, og gjøre en skikkelig jobb, sier Klemmetvold.

Takket nei til stipendet

Saken fortsetter under annonsen

Den unge gründerens pågangsmot ble lagt merke til, også på Lysaker. Våren 2012 stiftet han selskapet Panterne i Trondheim, med tidligere rusavhengige. Ferd Sosiale Entreprenører støttet prosjektet med et stipend, som skulle utbetales i tre rater. Før tredje utbetaling innså Klemmetvold at modellen for Panterne ikke fungerte. Høsten 2012 valgte han å legge ned selskapet og takket samtidig nei til tredje stipendutbetaling.

– Jeg var utrolig takknemlig for den støtten jeg hadde fått, og ville samtidig vise Ferd at jeg hadde respekt for pengene deres. Det tror jeg de satte pris på, sier Klemmetvold.

Etter at Panterne ble lagt ned, bestemte han seg for å videreutvikle ideen. Han lyttet til råd han fikk fra fagfolk og andre. I 2014 gjenoppsto selskapet i Oslo, denne gangen under navnet Medarbeiderne.

Avfall og småjobber

I dag tilbyr selskapet to typer abonnement. «Henting hjemme» er et tilbud til private, som tegner abonnement for henting av småelektrisk avfall, pant, tekstiler, glass- og metallemballasje. «Henting på jobb» er et tilsvarende tilbud til bedrifter. Alt som samles inn av tekstiler, gis videre til Fretex. I tillegg tilbyr selskapet tjenesten «Lei en medarbeider», der en person med rusbakgrunn leies ut til alle typer småjobber.

– Vi gjør ikke arbeid i høyde og tar heller ikke på oss renholdstjenester. Ellers kan vi brukes til det meste, som å steke vafler, sitte i resepsjonen, arrangere barnebursdag, stille opp som julenissen på julaften, plante trær og sjaue. Vi har stor varebil og arbeidshansker, og tar gjerne hele flyttelass for private og bedrifter, sier Klemmetvold.

Fortløpende rekruttering

Saken fortsetter under annonsen

Hans erfaringer er at oppdragsgivere gjerne hyrer dem for å være «snille» første gang.

– Når de så opplever kvaliteten på tjenestene vi leverer, fra organisering til gjennomføring, kommer mange av kundene tilbake til oss, igjen og igjen. Det tar jeg som et kvalitetsstempel, sier Klemmetvold.

Selskapet har i dag 17 ansatte, og Klemmetvold ser stadig etter nye medarbeidere med rusbakgrunn.

Foto
Gründer Chris Klemmetvold. Foto: Ferd SE

– Vi rekrutterer folk hele tiden, så det er bare å ta kontakt. Folk som har klart å slutte med dop står det umåtelig stor respekt av. Det er likevel svært få steder disse menneskene tilbys jobb. Hos oss blir disse menneskene sett på som en ressurs, og ikke et problem som skal løses, sier gründeren.

Potensial for skalering

Forretningsutvikler Øyvind Sandvold i Ferd Sosiale Entreprenører har stor tro på at Medarbeiderne kan vokse til å bli et mye større selskap.

Saken fortsetter under annonsen

– Dette kan skaleres, for det er ikke mangel på potensielle medarbeidere, dessverre. Å samtidig gjøre det lettere for bedrifter og private å få levert avfall til resirkulering er en god ting. Suksessen så langt viser at dette er mulig å få til, sier Sandvold.

Foreløpig har Medarbeiderne konsentrert sin innsats i Oslo-området, og åpner i disse dager nye ruter på Bygdøy. På sikt er planen å utvide nedslagsfeltet.

– Ambisjonen fra vår side når vi går inn i en 3-årsavtale, er at selskapet skal bli bærekraftige og kan stå på egne bein innenfor det geografiske området vi har skissert. Det kommer ikke av seg selv, men er en jobb som må gjøres. Vi har kjent Chris gjennom mange år. Han har bevist at han har høyt pågangsmot og en god evne til å lære. Det er fint å ha med seg, sier Sandvold.

Han legger til gründeren er den eneste som har takket nei til å ta imot hele stipendet.