Rosemary Feenan, leder for det internasjonale bygnings- og investeringsselskapet Jones Lang Lasalle´s Cities Research Programme under Oslo Urban Arena.

Foto

Camilla Skjær Brugrand.

Oslo er den femte smarteste byen i verden

Publisert: 22. september 2017 kl 10.42
Oppdatert: 22. september 2017 kl 13.13

Rosemary Feenan er leder for det internasjonale bygnings- og investeringsselskapet Jones Lang Lasalle´s Cities Research Programme.

Under Oslo Urban Arena snakket hun om fremtidsbyen og hvordan Oslo 3.0 vil kunne se ut. Når det gjelder smarte byer, putter hun Oslo i samme kategori som Singapore, Barcelona, London og San Francisco.

– Jeg ønsker at dere skal se byen deres i samme lys som disse storbyene som har større befolkning. Resten av verden begynner å se drømmen til Oslo, sier hun.

Hun understreker at de viktigste elementene til fremtidens byer er at de skal være inkluderende og tilby innbyggerne god livskvalitet.

Høre på folket

Alle byer prioriterer forskjellige. Sammenlignet med andre byer er Oslo sterk på innovasjon og å tiltrekke seg investorer, men byen har likevel svak befolkningsvekst.

Saken fortsetter under annonsen

– Oslo er kjent for sin rikdom og det å være en inkluderende by. Målet for byen er å være inkluderende for sine innbyggere, sier Feenan.

Hun peker på forbedringer innen infrastruktur og miljø, innovasjon og fokus på mennesker som drivkraften til Oslo.

Resten av verden begynner å se drømmen til Oslo

– Byen er da avhengig av å få tilbakemeldinger fra befolkningen, under streker Feenan.

Som de fleste andre storbyer, sliter også Oslo med etterspørselen av rimeligere boliger.

– Utfordringene til Oslo er som hos mange andre, man må tenke på befolkningstetthet, arkitektur, miljøfotavtrykket og inkludering. Oslo er en relativt dyr by. Dette er utfordringer Oslo må gripe fatt i, sier Feenan.

Saken fortsetter under annonsen

Utopisk by

Når Feenan visualiserer fremtidens Oslo, tegner hun et bilde av umulig arkitektur, geniale transportmuligheter og et fantastisk forretningsliv.

Kanskje tenker man at Oslo 3.0 handler om effektiv tidsbruk, eller bruken av kunst for å sikre at hjerte og sjela av byen is holdt vedlike. Det kan være at framtidsbyen i større grad handler om kunstig intelligens og framtidens roboter.

– Vi trenger lidenskap når vi skal tenke oss hvordan Oslo 3.0 vil se ut, understreker Feenan.

Tenk deg en by som går fra å være funksjonell til inspirerende, fra passiv til aktiv

Smarte byer handler om innovasjon, infrastruktur, gunstige priser og inkludering. Fremtidens byer kan ikke være smarte uten smarte innbyggere.

Saken fortsetter under annonsen

– Tenk deg en by som går fra å være funksjonell til inspirerende, fra passiv til aktiv. Dette er det vil trolig vil kalle den neste utopiske byen. Vil få en symbiose av mennesker og kunstig intelligens, sier Feenan.

Hun mener Oslo 3.0 skal engasjere innbyggerne sine til å være kreative, til å ha et tankesett som ikke bare er inkluderende, men som også skaper inkluderende byer.

Hierarkier brytes ned

Man kan drømme så mye man bare vil om Oslo 3.0, men man kommer ikke utenom å ha et grunnleggende og økonomisk utgangspunkt for å fungere. De siste årene har det skjedd noe oppsiktsvekkende med hvordan byer blir vurdert og rangert.

– De gamle hierarkiene i byene som handlet om vekst og størrelse, men det internett har gjort er å bryte ned disse gamle strukturene. Det har gjort det mulig for mellomstore byer som Oslo å hoppe ut av skyggene til de store byene. På grunn av fleksibilitet, innovasjon og teknologi kan små byer konkurrere med de megastore byene, sier Feenan.

På grunn av fleksibilitet, innovasjon og teknologi kan små byer konkurrere med de megastore byene

Saken fortsetter under annonsen

«Den nye verden», ifølge Feenan, er en klynge av byer som Amsterdam, Barcelona, Berlin, Cape Town, København og Oslo. Dette er byer som er millennium-vennlige, innovative, forpliktende til bærekraftmålene og de forstår hvilken retning verden må gå i.

– Det er disse byene som er av stor interesse for eiendomsutviklere og investorer. Oslo har posisjoner seg bra for denne bevegelsen, sier Feenan.

Fra innsiden og ut

Feenan skryter av at Oslo har valgt å bygge byen fra innsiden og ut, ikke bare legge til mer og mer utenfra.

– Man må bygge ut ifra hjertet og det byen står for. I Oslo er det miljøvennlig transport som elbiler, sykling og inkludering, sier hun.

Saken fortsetter under annonsen

I løpet av oppholdet sitt under Oslo Urban Arena fikk Feenan høre denne beskrivelsen om den norske hovedstaden: «Vi er kanskje ikke verdensmestere eller like å sette i gang samtaler med ukjente, men når vi endelig åpner våre hjerter for deg, slipper vi deg aldri ut igjen.»

– Vi kan snakke om teknologi, vi kan ha roboter i gatene våre, fantastisk arkitektur og flyvende biler, handler Oslo 3.0 om å slippe folk inn i hjertene våre, konkluderer hun.