En forskergruppe ved NTNU har funnet en miljøvennlig måte å fange CO2.

Foto

NTB-scanpix. 

NTNU

Ny forskning åpner for miljøvennlig CO2-fangst

Publisert: 20. januar 2017 kl 10.37
Oppdatert: 20. januar 2017 kl 10.37

En av verdens ledende membranprodusenter har inngått lisensavtale med NTNU om en ny teknologi som åpner for miljøvennlig CO2-fangst.

Amerikanske Air Products har nå signert en lisensavtale som lar selskapet bruke NTNUs membranteknologi sammen med karbonfangst-teknologien PRISM, som de selv har utviklet.

Den såkalte «fixed-site-carrier»-membranen (FSC) kan strykes på en bærestruktur av for eksempel hule fibre. Når karbondioksidet først er fjernet, kan det lagres slik at det ikke slippes ut i atmosfæren, skriver forskningsnettsiden Gemini.no.

Stort potensiale

Air Products har sammen med NTNU allerede testet teknologien i industrielle anlegg, med gode resultater.

Forskerne tror teknologien har stort potensiale innen kull- og prosessindustri, som står bak betydelige utslipp av klimagasser. I tillegg kan teknologien brukes til å oppgradere biogass til metan.

– Kombinasjonen av Air Products’ PRISM-membran og NTNUs FSC-teknologi tar karbonfangst til et helt nytt nivå av effektivitet som gir økonomisk mening, sier Charles Page, direktør ved Air Products’ divisjon for PRISM-membran.

Saken fortsetter under annonsen

– Air Products engasjerer seg i utviklingen av løsninger som lar kundene våre redusere deres påvirkning på miljøet. Vi er trygge på at lisensavtalen med NTNU vil gi Air Products teknologien som trengs for å produsere revolusjonerende gass-membranseparatorer for CO2-fangst, sier Page. Han legger til at den nye avtalen kan åpne for nye muligheter for Air Products’ avdeling i Kristiansand.